Barobbo @ Bubur Jagung : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (SABAH MONTH)

1:58 PG

Assalamualaikum.
Jemput nikmati Barobbo @ Bubur jagung dari dapur Amie. Sebelum ini  Amie pernah paparkan hidangan ini  DI SINI.  Bubur ini sangat enak dan tidak puas makan sekali! Pasti ingin menambah lagi! Ingin tahu cerita keenakannya boleh klik sekali lagi DI SINI.


Jom kita lihat resepi Barobbo yang terkenal dihidangkan dalam kalangan masyarakat Bugis Sabah di bawah ini.


Resepi : Bubur Jagung @ Barobbo
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 cawan beras 
700 gram daging ayam - potong kecil-kecil
5 biji jagung - hiris 
3 batang kacang panjang - potong 4cm
1 mangkuk sayur cekur manis
3/4 cawan udang kering
800ml santan sederhana pekat
5cm halia - tumbuk
1 sudu makan lada putih - tumbuk
7 ulas bawang putih - tumbuk
7 biji bawang merah - tumbuk
garam & perasa pilihan
air secukupnya
bawang goreng
daun sup

Cara:
1. Didihkan air secukupnya di dalam periuk. 
2. Masukkan beras, bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering. 
3. Masukkan daging ayam dan biarkan mendidih sehingga menjadi bubur.
4. Masukkan santan, jagung, lada putih, garam dan perasa pilihan.
5. Apabila kuah mula memekat, masukkan sayur kacang panjang dan cekur manis. Gaul sebati.
6. Tutup api.
7. Hidangkan ketika masih panas.



Resepi : Pegedil Jagung
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 cawan hirisan jagung - sebaik-baiknya jagung segar
1 biji telur
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung jagung
3 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
1/2 sudu teh lada putih - tumbuk
3 tangkai hirisan daun sup
garam secukup rasa
minyak

Cara:
1. Masukkan jagung ke dalam mangkuk. 
2. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak.
3. Goreng sehingga warna keemasan.
4. Angkat dan toskan
5. Potong kecil-kecil sebelum dihidangkan bersama Barobbo.


Amie sediakan dua jenis sambal untuk dinikmati bersama Barobbo, iaitu sambal kicap dan juga sambal belacan campur tomato. 



"I am submitting this post to MFF Sabah Month


7 comments

  1. begedil jagung..baru tahu..hehe.. ada juga ea..simpan resepi.. ^^

    BalasPadam
  2. Nampak sedap betul. Akan cuba satu hari nanti.

    BalasPadam
  3. Nampak sedap betul. Akan cuba satu hari nanti.

    BalasPadam
  4. salam kak..

    menarik bubur tu kak..dan nampak sedap..

    BalasPadam
  5. Bagus makan jagung banyak2 boleh melawaskan...kalau kat sini bubur jagung ni adalah sejenis dessert...especially bulan posa...besh!

    BalasPadam
  6. assalamualaikum...
    amie... nani datang sini nampak bubur tu.. pernah waktu berjiran dengan org sabah dulu, dia pernah bagi nani try bubur ni.. and nani pun pernah skali try wat.. sedapp.. manis.. campuran macam2 termasuk jagung.. mmg enak je... :)
    >> alahaiii amie... sama la kita.. sedey kan... nani dah tak sorok2.. nangis je teruk... macam budak kecik mr mama cakap.. haikal pun tak meraung... huhu.. sedey.. lepas tu mr mama cakap, nasib baik anak2 dok ngan kita.. kalau dok asrama.. lagi bengkak bijik mata mamanye ni nangis.. huwaaaa.. sedey kan.. biasanya kimi sblm tido, dia datang salam dan cium pipi nani.. sbb tu sedey bila fikir dia nak berjauhan.. kita rasa dia masih kecil.. sbb tu tak harap dia dok jauh2.. kan..

    BalasPadam
  7. assalam amie..sedapnya nampak pegedil jagung tu..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe