Air Rebusan Biji Teratai Dengan Barli

3:58 PTG

Sejak kebelakangan ini cuaca begitu panas membahang. Apa kata kita nikmati segelas Air Rebusan Biji Teratai Dengan Barli. Barli memang dipercayai boleh menyejukkan badan, dan begitu juga biji teratai yang telah sekian lama menjadi pilihan masyarakat Cina samada dalam hidangan sup atau minuman untuk buang panas.


Resepi : Air Rebusan Biji Teratai Dengan Barli
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 genggam beras barli
1 genggam biji teratai
beberapa ketul gula batu - ikut citarasa untuk manis tapi lebih baik kurangkan manis
500ml air

Cara:
1. Rebus beras barli bersama biji teratai sehingga kembang.
2. Masukkan ketulan gula batu.
3. Tutup api setelah gula batu larut sepenuhnya.
4. Sejukkan sebentar sebelum diminum.

9 comments

  1. emmm...nampak sedap je air barli tu...leen belum pernah rasa air biji teratai nie...nanti boleh try nie...n tq kak amie krn sudi follow kita...nanti saya follow akak ye..sbb laptop nie x nampak ruangan followers...hu..hu

    BalasPadam
  2. arwah ayah zila pun suka minum air rebusan barli nie..bagus jgk utk ogidap batu karang tau..:) sejukk jew kt tekak

    BalasPadam
  3. Leen,
    terima kasih Leen sudi datang, biji teratai tu rasa dia lemak (ada kandungan protein).

    Zila,
    memang beras barli beras berkhasiatkan Zila.

    BalasPadam
  4. sedapnya barli :) kak sy xleh tgk biji teratai yg dalam kelopak dia tu lg .. hihihi

    BalasPadam
  5. Assalam amie, sedapnya kalo dapat segelas air barli n biji teratai tu, pasti segar rasanta. biji teratai selalu jumpa kat lee chee kang je tak pernah beli lagi hehe

    BalasPadam
  6. kalau rebus barli, nani suka tambah daun pandan. nanti bau harum satu rumah dengan pandan. air pun jadi lebih sedap. tapi bagi mereka yang suka pandan jela.

    BalasPadam
  7. Fiza,
    miuman untuk sejukkan badan ni.

    Rosa,
    kalau masak sendiri, banyak boleh bubuh biji teratainya.

    Nani,
    memang sedap baunya, wangi ajekan kalau bubuh daun pandan.

    BalasPadam
  8. x pernah makan biji terantai tu..org ckp sedappp..baru pestime tgk..mmg sejuk je memandang..blom minum lagik..hehe

    BalasPadam
  9. Armoris,
    terima kasih kongsi info.

    nens,
    memang bagus untuk sejukkan badan Nens. Rasanya lemak-lemak.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe