Steamed Milkfish with Shiitake Mushroom

9:07 PTG

Malam ini suami, anak kedua dan si bongsu makan malam di kampung, rutin setiap hari Khamis malam Jumaat...... Amie asyik bersin dan mula sakit kepala, mungkin seharian di dalam Bilik Gerakan menghadiri kursus HEM & Pengurusan Disiplin anjuran Jabatan Pendidikan Sabah, di Pejabat Pelajaran Daerah, penghawa dingin terlalulah dinginnya dan kebetulan Amie terkena hujan pagi tadi dan kelmarin. Waktu Amie kecil2 dulu, arwah ayah wajibkan kami mandi air panas apabila kami terkena hujan, arwah yang jerang air dan arwah juga yang mandikan kami dari hujung rambut sampai hujung kaki. Sayangnya, amalan tradisi ini Amie lupakan, dan patutnya Amie sedar hujan zaman sekarang ini penuh dengan segala kotoran yang dibawa dari muka bumi...., dah terkena hujan sepatutnya bersihkan diri seperti amalan arwah ayah....al-Fatihah buat ayahandaku.... amin...
Malam ini Amie sempat sediakan ikan baulu masak kukus dengan cendawan shiitake untuk anak sulung Amie seperti di bawah....


Bahan-bahan:
2 potong ikan baulu
7 kuntum cendawan shiitake saiz kecil (rendam & belah 2)
3 cm halia (hiris nipis)
3 biji bawang putih (hiris nipis)
1 sudu sos ikan
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
1/2 sudu serbuk pati ikan bilis
1/2 sudu pati asam jawa
1/2  sudu tepung jagung (bancuh dengan 3 sudu air)

Cara:
1. Letakkan ikan di atas dulang pengukus dan susun halia serta bawang putih di atasnya.
2. Renjiskan sos ikan di atas ikan.
3. Susun cendawan shiitake di sekeliling ikan.
4. Kukus ikan selama 15 minit.
5. Keluarkan air kukusan ikan dan teruskan mengukus.
6. Campuran air kukusan ikan bersama sos tomato, sos tiram, serbuk pati ikan bilis, pati asam jawa serta bancuhan tepung jagung.
7. Didihkan sos di (7) hingga pekat.
8. Keluarkan ikan yang dikukus dan tuangkan sos di atasnya.
9. Sedia untuk dihidangkan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe