Char Kuey Teow

4:34 PTG

Kuey teow lagi.... baru kelmarin buat kuey teow goreng. Hari ini masah kuey teow basah pulak.... untuk menghabiskan stok kuey teow dan bahan-bahan yang seangkatan dengannya, maklum taugeh dan daun kucai umurnya tak berapa panjang seperti umur lobak atau kobis. Sama saja cara masak dan penggunaan bahan seperti kuey teow goreng kelmarin, cuma Amie jadikannya basah serta tokok tambah bahan seperti lobak ( yang juga nampak mula kecut sebab kelmarin terjemur bersama sayur-sayur lain di tepi tingkap menghadap matahari akibat terlupa menyimpan dalam peti sejuk.)


Bahan-bahan:
500 gram kuey teow cuci dan toskan)
10 ekor udang kertas (belah belakang)
1/2 cawan isi kerang
10 batang daun kucai (potong sepanjang 5cm)
1 cawan taugeh (buangkan ekor dan kulit kacang)
10 batang babycorn (potong serong)
1/2 batang lobak merah ( potong kecil dan panjang)
5 biji bawang putih (pecahkan & cincang)
5 biji bawang merah (pecahkan & cincang)
2 biji lada merah (hiris nipis)
5 sudu sos cili thai
3 sudu kicap cair
1 sudu serbuk pati ikan bilis
150ml air
2 biji telur (pecahkan dan pukul)
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah serta lada merah hingga wangi.
2. Masukkan udang dan isi kerang. Kacau sebati hingga udang berwarna kemerah-merahan.
3. Masukkan sos cili thai dan kicap cair.
4. Masukkan air dan biarkan mendidih dan masukkan babycorn.
5. Masukkan kuey teow dan kacau rata.
6. Masukkan daun kucai bersama taugeh.
6. Tuangkan telur secara merata ke atas masakan.
7. Gaul sebentar dan padamkan api.
8. Char kuey teow siap untuk dihidangkan.

~Biasanya kalau makan char kuey teow di kedai, memang sampai meleleh-leleh sebab Amie suka sangat letak lada banyak-banyak dan pesan minuman panas.... terangkat telinga tau....

Char kuey teow yang di sebelah ni dah jadi kuey teow goreng........

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe