Rebung Masak Sup Dengan Ayam

6:46 PTG

Selamat bertemu kembali.... rasa rindu pula hampir 2 hari tak buka blog... semua tugas telah berakhir, aktiviti berjalan lancar dan dapat pula sesuatu yang boleh dikongsi bersama.... rebung! Rebung yang Amie bawa pulang ke rumah ni rebung istimewa tau. Amie sering pesan pada Nur Fadhillah, rakan setugas Amie....kalau ada rebung jangan lupa bagi sikit kat kita ye..... dan pagi tadi sebaik Amie parking kereta di garaj, datang Nur Fadhillah dengan bungkusan rebung yang sudah siap dicincang. Terima kasih banyak-banyak Dillah, lain kali bawa lagi. Sebenarnya rebung yang kawan Amie bawa ni bukan jenis rebung yang biasa kita makan.Ini jenis rebung betung, dan pertama kali Amie makan sewaktu Amie berada di Kampung Silungai, perkampungan masyarakat Murut di Pensiangan pada Mei 2005. Masya-Allah.... Amie tak percaya begitu lazat sekali rasa rebung masakan kawan Amie, Roseneh Taringa (sekarang Roseneh di Ranau). Masakannya sangat ringkas tapi..... disebabkan rebungnya yang manis (langsung tiada rasa pahit), Amie terlupa bahawa Amie sedang makan rebung masak bening. Apa tidak beningnya, hanya direbus dan campur dengan garam serta dicampur sedikit daun apa' yang ditumbuk. Anda tahu apa itu daun apa'? Sejenis daun yang digunakan sebagai perasa tradisonal dalam makanan. Rasanya seakan-akan rasa pengganti rasa ajinomoto..... Lepas itu Amie tidak lagi menemui rebung itu sehinggalah suatu hari Nur Fadhillah membawa bungkusan rebung untuk seorang rakan, dan Amie yang tak malu ini bertanya apa isinya, dan lebih tak tahu malu lagi sebab siap pesan, bawakan sekali untuk Amie sebab Dillah kata rebungnya (ada rumpun rebung di kebunnya) jenis yang tak pahit. Dan kali ini entah kali ke berapa rebung pemberian Dillah sampai ke tangan Amie. Amie teringin masak sup seperti Roseneh masak di Pensiangan dulu, tapi tak adalah daun apa' itu.... yang tumbuh di hutan belantara dan hanya penduduk di situ sahaja yang mengenalinya.



Bahan-bahan:
400 gram rebung (cincang)
400 gram daging ayam (potong ikut suka)
5 batang daun sup (cincang)
5 biji bawang putih (cincang)
1/2 labu bawang besar (cincang)
3cm halia muda (cincang)
1 sudu lada putih (tumbuk)
minyak
600ml air
garam / serbuk pati ayam
bawang goreng
daun sup

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih, bawang besar serta halia hingga wangi.
2. Masukkan ayam bersama batang daun sup serta balik-balikkan hingga ayam layu.
3. Masukkan air dan biarkan mendidih.
4. Apabila ayam hampir masak, masukkan rebung bersama lada putih.
5. Masukkan serbuk pati ayam secukup rasa.
6. Apabila sudah masak, bolehlah hidangkan bersama daun sup dan bawang goreng.

Amie masak sup ikut cara Bonda. Biar seringkas manapun, ayam mesti dilayukan dahulu dengan cara menumis sebelum ditambah air untuk sup. Menurut Bonda, apabila daging atau ayam telah layu, bermakna bau hanyir telah mati dan bolehlah ditambah air.

PERINGATAN:  KALAU ANDA MASAK SUP REBUNG BIASA .... AMIE TAK BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS RASANYA YE..... SEBAB REBUNG BIASA RASANYA GETIR & PAHIT SEDIKIT... DAN KURANG SESUAI UNTUK MASAK SUP TAPI LEBIH SESUAI MASAK LEMAK CILI PADI  DAN RESEPI LAIN, SEDANGKAN REBUNG YANG AMIE MASAK DI ATAS ADA RASA2 UMBUT KELAPA SIKIT... DAN MEMANG SEDAP DIBUAT SUP.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe