Kerabu Mangga

4:54 PTG

Wah! Hari ini bukan rebung saja yang Amie bawa pulang, mangga pun Amie dapat juga. Seminggu dua ini selalu Amie lihat longgokan mangga di pelbagai tempat dan agaknya ada tuan yang kumpul dan makan bersama-sama. Amie tak peduli pun.... tapi pagi tadi semasa Amie masuk ke bilik UBK, Gee pelawa Amie makan mangga, siap dengan pisau kupas sekali. Amie kupas sebiji dan cuba makan... masam2 manis tapi sedap. Nan pun letak mangga atas mejanya, tempat lain pun ada. Amie jalan2 ke hujung melepasi kantin ke pagar menuju gereja. Bup!!! Terkejut Amie... Bupppp!!!! Dua tiga biji mangga jatuh... angin bertiup, dan jatuh lagi sebiji. Amie kutip sebiji..... ada getah, tapi bau mangga rasa menyusuk hidung yang sememangnya agak tersumbat. Mmmmm...macam sedap baunya, maklum mangga kampung, bukan mangga kahwin atau mangga kacukan. Amie pun kutip lagi beberapa biji dan bawa masuk, Dian, Nan, dan Man tegur ..... tak ketinggalan Cikgu Tan, katanya: bagus mangga tu, dah masak, tu sebab gugur dari pokok. Amie simpan di satu tempat, dan melihat2 kembali kawasan aktiviti kem kepimpinan sedang dijalankan. Sesekali terdengar juga bunyi mangga jatuh menimpa bumbung, dan ada juga kawan-kawan lain datang mengutipnya. Amie bawa pulang 6 biji dan Amie jadikannya kerabu, bukan kerabu mangga campur ikan bilis dan kacang tanah tau, ini kerabu mangga campur bahan-bahan seadanya saja.



Bahan-bahan dihiris halus/cincang:
5 biji mangga kampung
1 biji timun
1 labu bawang besar
2 batang serai
1 kuntum bunga kantan
10 biji cili padi

Bahan perasa:
1 sudu gula
1 sudu sos ikan

Cara:
1. Campuran kesemua bahan yang telah dihiris ke dalam mangkuk.
2. Masukkan gula dan sos ikan. Gaul sebati.
3. Hidangkan.



0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe