Ikan Jenahak Masak Sambal

9:19 PTG

Assalamualaikum semua.... terima kasih kerana terus sudi mengunjungi dapur Amie. Petang ini Amie ingin berkongsi resepi yang pada asalnya resepi masakan keluarga sebelah suami (Melayu Cocos) tetapi Amie ubahsuai mengikut selera dan citarasa Amie, masak dengan menggunakan bahan seadanya sahaja. Sebenarnya, kalau mengikut tradisi sebelah suami, mereka gunakan ikan bayan tapi Amie gunakan ikan jenahak dan oleh kerana Amie tiada limau nipis, Amie gantikan dengan pati asam jawa. Dan Amie buang satu bahan iaitu ketumbar, sebaliknya Amie gunakan tomato dan tambah sedikit belacan. Asas masakan ini ialah sebaiknya gunakan ikan bayan, lada, santan, ketumbar dan perahan air limau nipis. Lihatlah hasil 'mixed food recipe' Melayu Cocos & Melayu Jawa....




Bahan-bahan:
2 keping ikan jenahak
5 biji tomato (belah 4)
3 tangkai terung pipit
200ml santan pekat
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu teh garam
gula / perasa
1 sudu teh pati asam jawa
minyak

Bahan kisar:
15 biji lada kering
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5 cm belacan
1.5 lengkuas
1.5cm halia

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng setengah masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga wangi.
3. Masukkan tomato dan masak lagi sehingga pecah minyak
4. Masukkan pati asam jawa dan santan pekat.
5. Masukkan terung pipit dan ikan jenahak.
6. Masak selama lebih kurang 3-5 minit.
7. Sempurnakan masakan dengan garam dan perasa / gula.
8. Masakan siap untuk dihidangkan.

Orang tua-tua kata banyak khasiat terung pipit, tapi Amie tak berapa pasti apa khasiatnya selain dijadikan sebagai ulam-ulaman.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe