Kek Lapis Keju Masam Manis ( Haw Flakes Cheese Layer Cake)
12:29 PG
Assalamualaikum.
Rakan-rakan pengunjung yang disayangi..... Kek Lapis Keju Masam Manis ini merupakan paparan terakhir daripada Amie's Little Kitchen untuk bulan Mei 2013. Esok pagi, selepas solat Subuh, Amie akan berangkat ke Airport Tawau untuk penerbangan Air Asia ke Kuala Lumpur. Hari Ahad lepas, Bonda meminta Amie pulang untuk menyelesaikan satu urusan keluarga. Doakan agar dipermudahkan segala urusan Amie nanti, in shaa Allah.
Amie sempat menyiapkan Kek Lapis Keju Masam Manis pada malam semalam. Kek ini mempunyai 20 lapisan versi bakar. Sebelum ini Amie pernah membuat kek yang sama tetapi versi kukus DI SINI. Amie berani mengatakan Kek Lapis Keju Masam Manis ini memang dijamin sedap! Kek ini merupakan kek lapis pertama yang Amie pelajari di kelas masakan. Mungkin resepinya sedikit berbeza dengan kek lapis masam manis yang lain, tetapi penggunaan keju krim dan juga keju parmesan membuatkan kek ini terasa berganda kelazatannya!
Semenjak dua menjak ini Amie memang agak gopoh sedikit ketika menyediakan bahan untuk paparan bersama. Ini disebabkan Amie perlu memberi tumpuan yang lebih kepada si kecil Firdaus, jadi ambil gambar pun main tangkap muat saja! Bukan itu sahaja.... lihatlah cara Amie potong kek di atas! Pisau pun tumpul semacam sehingga menyebabkan nampak gerigi di tepi-tepi kek. Bukan apa... semuanya nak segera... nak cepat siap sebab nak main-main dengan si kenit! Oh...! Firdaus terpaksa ditinggalkan dengan kakak ipar untuk beberapa hari sementara Amie berurusan di Selangor sehingga Amie kembali ke Sabah.
Inilah rupa Kek Lapis Keju Masam Manis sebanyak 20 lapisan!
Bahan-bahan:
250 gram Philadelphia Cream Cheese
100 gram parutan Parmesan Cheese
450 gram mentega berkualiti tinggi - Amie gunakan jenama Anchor
100 gram gula halus
1 tin susu pekat manis - (berat 505 gram)
10 biji telur gred AA
30 gram ovallette
250 gram tepung Hong Kong
150 gram Horlicks
haw flakes secukupnya
pewarna hijau pandan
Loyang berukuran 8 X 8 X 3, yang telah dialas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya.
Cara:
1. Pukul mentega hingga putih, dan kemudian masukkan gula serta ovallete.
2. Setelah kelihatan sebati, masukkan Philadelphia Cream Cheese serta parutan Parmesan Cheese. Pukul lagi sehingga licin dan berkrim.
3. Masukkan telur satu persatu, dan pukul lagi sehingga kembang dan pekat.
4. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebentar dengan kelajuan rendah.
5. Perlahankan pada kelajuan rendah, dan masukkan tepung Hong Kong diikuti dengan Horlicks.
6. Setelah adunan benar-benar rata dan sebati, bahagikan kepada 2 bahagian. Amie gunakan timbangan untuk menyukat adunan.
7. Amie warnakan satu bahagian adunan dengan pewarna hijau pandan, dan satu adunan lagi tanpa warna.
8. Ambil 1 senduk adunan berwarna hijau pandan dan ratakan di atas loyang kek. Bakar menggunakan api atas selama 10 minit menggunakan suhu 160''C (ikut kepanasan oven masing-masing).
9. Keluarkan loyang kek dan untuk mengelakkan daripada kek menggelembung, cucuk-cucuk permukaan kek dengan garpu, atau tekan dengan penekan kek - lakukan begini pada setiap lapisan kek.
10. Susun haw flake di atas permukaan kek - Amie gunakan sebanyak 25 keping untuk setiap lapisan yang ketiga.
11. Ambil 1 senduk adunan tanpa warna dan ratakan. Bakar lagi selama 10 minit.
12. Ulangi Langkah 8, 9 dan 10 dan seterusnya sehingga selesai.
13. Setelah selesai membakar lapisan terakhir, ubah api di bahagian bawah dan bakar lagi di antara 12-15 minit supaya masak keseluruhan kek. Gunakan suhu antara 120-140'C (ikut kepanasan oven masing-masing).
Amacam? Okey tak? Jom... kalau ada sesiapa yang ingin mencuba resepi ini, dipersilakan dengan segala senang hati. Untuk menyediakan bahannya memang memerlukan modal yang agak lebih sedikit dan untuk menyiapkannya juga memang menuntut kesabaran dan tahap kerajinan yang tinggi! Namun... hasilnya memang berbaloi-baloi!!!!
24 comments
Biuh...uwenak temen!
BalasPadambila lah nak rajin melapis mcm Kak Amie..tolong laa hihii..cantik sangat kek tu dan mst sedap kan..xcukup dua keping nih ^__^
BalasPadamAslmkum Amie
BalasPadamkek lapis...mmg memerlukan kesabaran dan kerajinan yg tinggi. tp Amie cekap juga wpun ada baby sempat Amie buat kek lapis..
slmt berangkat ke sem dan moga dipermudahkan urusan.
re; tkasih Amie atas ucapan bday utk anak2..
selamat pergi selamat balik kak amie..kek hantar kat kitorang je kak..
BalasPadamassalam k,amie
BalasPadamcantik sekali dan pasti sedap
lapis asam manis
insyaallah semoga dipermudahkan semuanya ye k amie
Cantik...I suka lapis masam manis ni...sedap.
BalasPadamAsslmkm Kak Amie.
BalasPadamCantik tau lapisannya. Bila la sue nak try buat kek ni. Kena tunggu mood rajin tu datang la jawabnya..
Assalam amie, semoga selamat sampai ke detinasi ya.
BalasPadamCantiknya kek lapis, rajin banyak la amie ni melapis n membakar.
Kesian fidaus kena tinggal, mesti mencari nak nenen tu
Assalam kak amie..cantik jer lapisannya..Gigih tu melapis 20 layer.Kek S'wak memang kena camni kan...Sy buat kek hawflakes kak fida 5-6layer tu pun tak larat huhu..
BalasPadamAla siannya dak tecik tu kena tinggai ngan mummy dia...Nk wat camana kan...ada urusan yg lebih penting.
Semoga dipermudahkan segala urusan..
Salam kak amie.. 20 lapis! mantap! kek lapis masam manis biasa pun sedap, ni ada keju mmg triple sedap nih..
BalasPadamSelamat pulang ke kampung kak.. semoga dipermudahkan urusan akak sekeluarga.
smoga smua urusan berjalan lancar..zila ambil resepi nie juga nnt raya nk try buat jgk kak..tq:)
BalasPadamCantik Dan rapi amie
BalasPadamMmg menuntut ksabaran yg luarbiasa
cantiknye…..20lapisssssss. huhu!!!tak terbuat le saya walau xde anak kecik.tabik spring k.amie
BalasPadamwow kek lapis keju masam manis..mesti sedap, sebab emak keju selaras rasenye bila digabungkan dgn masam asam keping tu..cantik la kak..sy copy resepi, nk masuk list jualan raya nnt..minta izin yer..tqvm
BalasPadamAssalamualaikum Amie. Tengok Kek Amie, teringin lah pulak. Maklumlah dah lama saya tak buat kek lapis sarawak. Kena cari masa yang betul-betul terluang baru boleh mulakan projek melapis ni.
BalasPadamselamat berangkat Amie semoga segalanya berjalan lancar.Teringin nak makan kek masam manis ni tapi belum ada kekuatan nak melapisnya :)
BalasPadamTerbaik nih Kak.. Melly mau buat juga.. mau beli cream cheese nya dulu.. semoga urusan nya di mudahkan semua. Take Care.. ;)
BalasPadamKoyo arek royo weysan nak ndelok kek lapis...enak mambu keju ki..mugo dipenakkei urusan balik selangor...mbok balik kabeh sak keluorgo..
BalasPadamsalam kak amie..
BalasPadamkek lapis ni sangat menarik kerana agak berlainan dengan resepi kek lapis hawflakes yang saya lihat..dengan adanya cheese rasa kek ni mestilah sedap kan kak..
nak!!! tak nak buat tapi nak beli yg amie buat! hehe
BalasPadamTabik betul la sama kak Amie...cantik dan kemas banget lapisan kek tu....
BalasPadambener kak! eneng bocah cilik koyo berantakan arep posing posing bagai... seng sempet waie! hihihi....
BalasPadamamie,
BalasPadamkek ni kalau bakar macam kek biasa boleh tak? tak payah lapis2 kan. (kes maleh lah ni)
Tqvm sudi share resepi..Waah memang nampak sdp wlupon belum cuba buat.tapi nak tanya suhu oven berapa ye? (baru nak blaja buat kek..)
BalasPadam