Rabu, 20 Jun 2012

Nasi Ayam Penyet

Tengahari tadi  Amie jalan-jalan berkunjung ke rumah Nens Collection, ikuti perkembangan suami adik kita nan seorang ini yang baru keluar hospital. Alhamdulillah, sudah sihat dan Amie pula teruja dengan paparan Ayam Penyet yang Nens makan bersama suaminya di Megamall Kuantan. Bila tengok bekas lauknya, sama pula dengan bekas lauk Ayam Penyet yang pernah Amie makan di Pulau Jawa (masih terasa-rasa kepedasan sambal cabe rawetnya yang menyengat!) Teringat pula sedapnya makan Nasi Ayam Penyet di Tawau, sambil menikmati semilir angin laut! Paling tidak dapat dilupakan, sup yang dihidangkan dibubuh daun selasih @ kemangi! Baunya sungguh membangkitkan selera. Amie temui satu resepi Nasi Ayam Penyet di dapur Wana - Potret Kasih dan terpikat hati ini untuk mencubanya di dapur sendiri. Biasanya Nasi Ayam Penyet yang Amie pernah makan dihidangkan bersama nasi putih, tetapi kali ini Amie hidangkan Nasi Ayam bersama Ayam Penyet! Sebenarnya, Nasi Ayam Penyet yang berasal dari Pulau Jawa ini dinamakan demikian kerana setelah ayam digoreng, ayam tersebut hendaklah diketuk hingga penyet! Itulah kononnya asal-usul nama Nasi Ayam Penyet mendapat nama!


Wana menggandingkan Ayam Penyet bersama nasi biasa, sup, sambal, tauhu dan tempe goreng, ulam-ulaman dan juga serdak @ kremes. Amie pun baru pertama kali dengar adanya resepi serdak @ kremes ini, walaupun sudah makan beberapa Nasi Ayam Penyet tetapi tidak menyedari kehadiran serdak @ kremes dalam hidangan tersebut! Penerangan yang diberikan oleh Wana memang mudah difahami, kerana Wana sendiri yang mengolah resepi Nasi Ayam Penyet tersebut!


Amie memilih untuk memasak Nasi Ayam yang akan dimakan bersama Ayam Penyet. Amie oleh sendiri nasi ini dengan memasak cara kukus menggunakan beras biasa. Amie kongsikan sekali resepinya di bawah ini untuk tatapan bersama.

Resepi : Nasi Ayam
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 cawan beras biasa - cuci dan toskan
4 cawan air rebusan ayam - panas mendidih
3cm halia - hiris halus
3 biji bawang putih - hiris halus
1 helai daun pandan - siat-siat dan simpulkan
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 sudu besar marjerin
1 sudu besar serbuk pati ayam Tumix

Cara:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Panaskan marjerin dan tumis bawang putih, halia, daun pandan, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
3. Masukkan beras dan gaul rata.
4. Masukkan air rebusan ayam yang panas mendidih.
5. Masukkan serbuk pati ayam Tumix.
6. Kacau sekali-sekala sehingga beras kembang dan mengering.
7. Pindahkan beras yang mengering tadi ke dalam periuk pengukus. Kukus selama 15-20 minit atau sehingga nasi masak.


Sekarang kita sediakan pula bahan untuk lauk-pauk Nasi Ayam tadi. Ketika menyediakan lauk Nasi Ayam penyet ini memang ruang dapur dipenuhi aroma rempah-rempahan yang sungguh enak! Teringat suasana kenduri-kendara di kampung, betapa sibuknya jiran tetangga yang datang rewang membantu menggiling lada dan rempah-rempahan, dicampur garam kunyit serta halia serai! Wangi semerbak!

Minta izin ye Wana supaya Amie boleh kongsikan bersama rakan-rakan yang lain.

Resepi :  Nasi Ayam Penyet
Bahan-bahan:
1 ekor ayam  - potong dua dan asingkan bahagian isi dengan yang bukan isi seperti kaki, kepak, leher, tulang dada untuk di buat sup 
1 keping tempe -  dalam paket 
4  keping tauhu
tepung beras  - anggaran untuk tabur pada ayam,tempe dan tauhu goreng 
ulam - saya guna kobis, kacang panjang, timun dll - Amie gunakan timun, daun salad & tomato ceri
Bahan kisar
1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis kasar
1 sudu teh jintan putih kasar
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu teh serbuk kunyit
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub ayam - Amie gunakan 2 sudu makan serbuk pati ayam Tumix
Bahan kisar ini agak banyak dan nanti akan di gunakan untuk memerap ayam, tempe, tauhu dan digunakan untuk membuat serdak @ kremes.
Cara Penyediaaan
1. Kisar bahan-bahan di atas bersama 1/2 cawan air, garam, gula dan bahan perasa/kiub ayam yang dihancurkan.
2. Kemudian perap bahan kisar bersama bahagian ayam yang telah di cuci dan di bersihkan.
3. Simpan dan perap ayam dalam peti sejuk beberapa jam sebelum di goreng.
4. Untuk menggoreng ayam, taburkan sedikit tepung beras pada ayam yang telah perap tadi kemudian goreng ayam seperti biasa.
5. Untuk tauhu, potong dua melintang, kemudian gaulkan dengan lebihan rempah perapan ayam tadi, masa nak mengoreng taburkan sedikit tepung beras dan lumur hingga rata. kemudian barulah di goreng seperti biasa.
6. Untuk tempe, potong 4 dan belah dua melintang, kemudian gaulkan dgn lebihan rempah perapan ayam. Masa mengoreng boleh tabur dengan sedikit tepung beras dan goreng seperti biasa. - Amie potong bulat sebab tempe di tempat Amie bentuk selinder.


Terlupa nak tangkap gambar Ayam Penyet yang digoreng, gambar di atas ini sudah dipenyet dan dibubuh sambal!
Bahan Sup
Bahagian kaki, kepak, leher, tulang rusuk -  dipotong- potong
Untuk Tumisan
3 ulas bawang putih  - di tumbuk
3 ulas bawang merah -  di hiris 
1 biji bawang besar saiz kecil - ditumbuk 
1 inci halia - di ketuk kasar/ ditumbuk halus
1/2 sudu makan lada putih - ditumbuk 
rempah 3 sekawan secukupnya  - kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga 
1 sudu makan rempah sup serbuk/ rempah bunjut
garam secukupnya
sedikit perasa/ kiub ayam – jika suka
air secukupnya untuk kuah
minyak untuk menumis
daun bawang/ daun sup - bahan tabur  - Amie gunakan daun kemangi
Cara membuatnya
1. Tumis rempah 3 sekawan serta bahan2 hiris/tumbuk hingga wangi kemudian masukkan ayam, rempah bunjut dan air.
2. Masak hingga ayam empuk, masukkan garam dan kiub ayam, sesuaikan rasa, bolehlah di tutup api.



Bahan Serdak @ kremes
1 biji telur ayam
1 cawan air ( saya guna cawan kecil )
2 1/2  sudu penuh tepung beras
sedikit rempah perapan ayam tadi
sedikit garam
Cara membuatnya
1. Satukan dan kacau hingga sebati bahan-bahan diatas. Kalau bancuhan agak pekat tambah lagi sedikit air.
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
3. Bila minyak dah panas… masukkan sesenduk kecil dan spread/tebar kan bancuhan tepung dalam minyak.
4. Cepat2 kacau dan goreng hingga kekuningan dan garing ( cruncy ).
5. Angkat menggunakan tos… dan buat hingga habis.
Untuk serdak @ kremes Amie gagal menghasilkan yang halus dan cruncy. Hasilnya jadi tebal sebab tak dengar nasihat Wana supaya cairkan adunan dan bubuh sikit-sikit dalam minyak gorengan! Cuba tengok atas tauhu goreng di atas tu, haaa itulah serdak @ kremes yang Amie hasilkan he he he ehhh.



Bahan Sambal



5-6 biji cili merah
secekak kecil cili padi - boleh kurang jika tak suka pedas -
Amie bubuh 7 biji saja
3 biji buah tomato – saya guna saiz besar
belacan bakar  - anggaran 1 1/2 inci 
1 sudu makan garam - Amie kurangkan kepada 1 sudu teh
2 sudu makan gula
1 -2 biji limau kasturi- ambil jusnya
Cara membuatnya
1. Kisar semua bahan diatas bersama sedikit air masak.
2. Sesuaikan rasa garam dan gulanya – bolehlah terus dihidangkan!!
Paling senang memang sediakan sambalnya, ala-ala sambal belacan gitu... kan Wana.


Terima kasih sekali lagi buat Wana di atas perkongsian hidangan yang lazat ini. Walaupun hasilnya tidaklah sesempurna mana, tapi sekurang-kurangnya Amie telah berkenalan dengan resepi Nasi Ayam Penyet, dan serdak @ kremes!

29 ulasan:

Asyifa Mustaffa berkata...

As salam K.Amie,
sy penah makan kat kedai jer ayam penyet nie...klau nak buat tu...x tau lah...mcm bnyk bhn pulak tu nak membuatnya tu...yg mknnya 2 3 molot jer...hehe...

ummiross berkata...

Amie..semenjak balik semenanjung, ummi belum lagi makan nasi ayam penyet.
Semasa di Kuching, nasi ayam penyet ni lah jadi kegemaran ummi,boleh kata tiap2 minggu akan pergi makan kat satu kedai tu, sebab ayam penyet dan sambalnya tersangatlah sedapnya.Bila nampak sambal amie ni, meleleh2 air liur!, hehe..

Delima Zamrud berkata...

K.Amie sedap nie best nyer mau sepinggan buley hehheheheh

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Amie ,kak ros tumpang makan ya.Belum dinner ni..Bismillah....

Amie berkata...

Asyifa,
waalaikumussalam,
sekali pandang memang bahannya banyak, tapi bahannya pun mudah didapati, bahan biasa-biasa saja, biasanya ada di dapur he he heh

Ummiross,
Amie suka sambal yang tak berapa pedas Ummi, kalau pedas sangat dengan rasa cili padi tu... he he heh terganggu konsentrasi makan nasi ayam penyet jadinya he he heh

Delima,
Boleh.... jemput Delima, makan sama.

Kak Ros,
Silakan.... nak cuci tangan ke, nak guna sudu garfu he he heh

Rohah berkata...

enak mbanget ni..tak pernah buat kak, selalu makan kat Giant Setia Alam , meru je..

Asmara berkata...

Hari jumaat ni mmg nak buat nasi ayam penyet ni kak. tq resepinya! hehe..

Azie berkata...

Amie, selama ini tak terbuka hati pun nak cuba masak Ayam Penyet tapi dah tengok gambar gambar dalam blog Amie terus teruja utk mencubanya

Nuwairani Ismail berkata...

sedapnya! yang paling spesel tentang nasi ayam penyet ialah sambalnya. memang pedas malatop!

Yatie berkata...

Assalamualaikum Amie,
wallaweiiiii meriah gitewww nasi ayam penyet ni....terliur yg amat sangat ni....minggu depan dtng rumah yatie ya tlng masakan menu mcm ni...sambil masak kita ngobrol2...he3..

mama aini berkata...

assalam amie..rajinnya memasak sendiri..respect sgt kat amie..mama tadi baru makan nasi ayam penget kat `harbour place` klang..hu2x menunjuk je kan mama ni..

rahel berkata...

waa..sedapnya nasi n ayam penyet tu kak...mau banyak2 sambal ya..kasi byk cili padinya ya..ehehe..

Nieza berkata...

waduh - waduh enak bangat set nasi ayam penyet ni kak...lapar lak rasa perut ni..hehe

quinnie berkata...

mesti best resepi kak wana ni..nanti nak cuba lah..:) saya hari tu dah buat nasi ni tapi rasa semacam bila makan dgn nasi ayam..hehehe...

kawan saya pun kata nasi ayam penyet kat sabah ke sarawak lagi sedap dari kat semenanjung...:)

Bicara Kak Noor berkata...

salam Mie.tak dpt disangkal lagi confem sedap sangat ni rasanya confem jugak tak cukup sepinggan heee kalau dpt makan aduiyaiiii berfeluh tu

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Amieeeeeee...atie dtg tadah pinggan ni.Ada lg tak nasi Ayam penyetnya tuh?
Ramai yg dah dtg kat atas tu...:D

Nens Collection berkata...

ye! ye! ye!
pepagi lagi arini nens buka blog kak ami..hehehe

sedapppnyerr..lg menyelerakan tgk cara persembahan kak amie..oo..ayam penyet tu lps goreng dipenyet2 ye..sbb tu nama die ayam penyet...
sedapppnyerrr...tgk sambal dh teliur..

mcmtu buat serdak die ye..ala2 serdak goreng pisang gayanye..emmm...bestnye!

Mieza berkata...

Kak Amieeee...salam rinduuu..kak amie..mieza posa ni hari ni..tak tahu nak buka posa dengan apa hari ni..nasi ayam ni ada lagi tak? nak kenen sepinggan untuk buka posa petang ni boleh tak kak...plisssss sbb terliur dah ni huwaaaa baru kul 11 pgi nak teingin..dugaan org berpuasa huhuhuu

EmbunRosaliza berkata...

Assalam amie, sungguh menarik dan teramat2 mengoda nasi ayam penyet ni, dulu nak juga cuba, bila tgk resipi tak ada sup pulak, jadi sampai la ni tak cuba2 juga.

Kali ini bila tgk amie siap semua set nasi ayam penyet ni sangat mengamit2 utk mencuba, nampak sedap sanagt, yg best ada resipi serdak sekali. insyallah nak juga cuba ni

Yana Shaiful berkata...

Salam Kak Amie..yana xleh tenung lama2 set nasi ayam penyet tersebut..ari ni puasa..mmg sgt menyelerakan.. hihii

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

yeah yeah my fav jugak
mau plak sambal dia yang pedas tue khen...mmmg malatopppp sgt
but x biasa lg makan kat kedai so tataw rasa sebenar mcm mana...asyik makan yg masak sendiri jer....ingat hari ni nak buat nasik ayam penyet gak but tekak ni sakit plak so cancel buat nasik ayam ipoh jer ngeeee...x blh mkn pedas2 selagik x baik tekak ni uwaaaaa!!

Temuk berkata...

Bila lihat hidangan ayam penyet Amie tu, mudah sangat jadi terpenyet azam berdiet!

Isteri Ayah pernah bertanya, mengapa ayam dipenyet? Ayah kata, sebab dalam cerita asalnya, ayam si keluarga tu tak cukup. Bila dipenyet nampak "lebar", kemudian barulah dipotong-potong.

Kalau guna ayam kampung tentu sukar untuk memenyetnya, kan?

Amie berkata...

Rohah,
aku ken buat sendiri, nang keney tak ada dijual, kecuali kalau pergi Tawau... adohnya...

Asmara,
selamat bernasi ayam penyet As... enaknya!

Azie,
sebenarnya Amie terpikat sungguh dengan aroma bahan pemerap ayam penyet tu!

Amie berkata...

Nani,
Kak Amie kurangkan cili padi sebab kerana terlalu pedas, boleh hilang selera nak makan banyhak he he he ehhh

Yatie,
boleh sangat Yatie... nanti Amie datang tapi Amie tak lulus lagi bab buat serdak @ kremes tu...hu hu huuu

Mama Aini,
seronoknya, Amie pun kalau ada restoran yang jual nasi ayam penyet di sini, malas nak masak ha ha ahh

Amie berkata...

Rahel,
kuatnya lu makan pedas! Adeeeiii deeiii...

Nieza,
alhamdulillah... jadilah seadanya Nieza, masaknya pun gaya lipas kudung.

Quinnie,
memang nasi ayam penyet biasanya makan dengan nasi biasa tapi kakak saja buat nasi ayam.

Amie berkata...

Kak Noor,
he he hehh jom kak kita pulun sama-sama!

Atie,
nanti Amie masak lagi ye Atie... dah habis ni sayang!

Nens,
terima kasih cetuskan idea nak masak nasi ayam penyet, serdak tu kak Amie tak lulus lagi laaa...

Amie berkata...

Mieza sayangggg,
selamat berpuasa, buat Nasi Ayam Penyet ni sebenarnya tak susah mana, guna nasi biasa aje, cuma ayam tu nak goreng, dipenyet, sedia sambal dengan tempe tauhu dan ulam-ulam he he he ehh

Rosa,
silakan cuba... mesti harum dapur dengan roma bahan pemerap tu! Supnya biasa aje macam sup ayam juga...

Yana,
Selamat berpuasa Yana. Memang tenunglama-lama nanti terliur pulak yea...

Amie berkata...

Ayu,
kak Amie guna lebih cili merah berbanding cili padi, tak tahan pedas cili padi...

Ayah Temuk,
boleh gunakan ayam kampung, sebab di Pulau Jawa memang hidangan ayam penyetnya dari ayam kampung, tidaklah keras ayam tu ayah.

saedah syakir berkata...

salam kak amie....
hari ni nk try resepi akak untuk ifttar... mohon share resepi di blog saye yer....