Resipi Bunga Betik Tumis dengan Udang Geragau

5:41 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kelmarin cuti sempena Hari Wesak dapatlah main masak-masak di dapur. Encik Suami bersihkan peti sejuk, terjumpa kepala ikan tuna. Jumpa lagi bunga betik yang sudah siap dicelur dan dibekukan. Jadinya, hidangan kami tengah hari merangkap malam:
  • Nasi putih
  • Singgang Kepala Ikan Tuna
  • Ikan Lausu Goreng
  • Bunga Betik Tumis dengan Udang Geragau
  • Sambal Belacan Mangga
  • Telur Masin

Hidangan Tengah Hari / Malam

Bunga Betik Tumis dengan Udang Geragau

Nasi & Telur Masin


Ikan Lausu Goreng

Ikan Lausu

Ikan Lausu ini Amie goreng garing. Krup krap krup krap bunyi Firdaus kunyah. Amie hanya lumur garam kunyit sahaja.

Sambal Belacan Mangga


Bunga betik atau kembang kates ini kami beli minggu lepas. Amie celur dan sejuk bekukan. Kalau hendak masak, keluarkan sahaja dan defrost. Amie minta Encik Suami cari pucuk betik yang tumbuh di tepi dapur. Daunnya Amie hiris dan ramas-ramas dan kemudian dimasak bersama bunga betik. Semerbak dapur dengan aroma udang geragau sewaktu Amie menumis bunga betik. 

Bunga Betik Tumis dengan Udang Geragau

Resipi Bunga Betik Tumis dengan Udang Geragau
Bahan-bahan:
  • 2 cawan bunga betik yang sudah dicelur
  • 1 cawan daun / pucuk betik yang dihiris dan diramas 
  • 1 cawan udang geragau - bilas dan toskan
  • 4 sudu besar minyak
  • 7 tangkai cili padi
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan hiris / tumbuk:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 7 tangkai cili padi
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bahan tumbuk / hiris dan udang geragau sehingga garing.
  3. Masukkan bunga betik dan daunnya serta cili padi.
  4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
  5. Gaul rata dan biarkan seketika.
  6. Padamkan api dapur.


Firdaus habis meratah seekor ikan goreng!

7 comments

  1. Ikan Lausu ni ada di Sabah saja ya?

    BalasPadam
  2. wahh menarik menu bunga betik, sayang pokok betik kat rumah dah tumbang, kalau tak boleh cuba

    BalasPadam
  3. Udang geragau nu udang yg halus2 tu eh?

    BalasPadam
  4. Bunga betik jantan ni banyak kat kebun
    tapi tak pernah cuba try buat masakan

    BalasPadam
  5. Bilalah sy dapat merasa makan bunga betik, pokok betik pun tak tanam, hihi. Nampaknya hidangan Kak Amie tu boleh membocorkan periuk nasi!

    BalasPadam
  6. Bunga betik dengan udang geragau tu nak sangat rasa.

    BalasPadam
  7. Saya suka tumis bunga pepaya ini. Tp tuhlah tak pandai masaknya. Makanya selalu beli dari restoran Menado Sulawesi yg biasa nya tumisan bunga pepaya mereka mantap. Pedas sungguh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe