Makan Qofte So Sos di Bratstvo Restaurant, Old Bazaar Skopje

2:40 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Banyak tempat makan halal di sekitar Old Bazaar Skopje. Bazar Lama yang juga dikenali sebagai Bazar Turki ini terletak di tebing timur Sungai Vardar, membentang dari Jambatan Batu ke Bit-Pazar dan dari Kubu Skopje ke Sungai Serava.

Jadi, kami pun layan perut dengan menjamu selera di salah sebuah restoran di situ iaitu Bratstvo Restaurant yang terletak di persimpangan jalan Old Bazaar Skopje.



Ada beberapa ruang makan di sini termasuk di bahagian luar, bahagian dalam dan bahagian atas. Orang tempatan dan orang putih yang datang  lebih suka duduk di bahagian luar kerana dapat cahaya matahari. Kami memilih tempat duduk di dalam sahaja.


Bagus betul katalog menu yang disediakan. Ada terjemahan bahasa. Mungkin tiga bahasa yang digunakan iaitu bahasa tempatan (Macedonia), bahasa Turki dan bahasa Inggeris. Tak tahulah hendak sebut rice dalam bahasa mereka dengan ejaan huruf yang ada angka 3!


Menurut cerita salah seorang lelaki Turki di situ (mungkin tuan punya restoran), mereka sudah beroperasi di sini lebih 50 tahun.

Pemandangan di luar restoran.


Pelayan restoran sedang menyediakan makanan yang kami pesan.


Nampaknya masing-masing memasan minuman botol termasuk Fanta, Sprite & Cola.


Kami dihidangkan dengan sepiring roti yang masih panas.


Makanan yang dipesan pun sudah sampai. Abaikan tudung yang herot-herot tak bersterika itu... ahaks! Hidangan yang Amie pesan ialah Qofte So Sos. Qofte ini seperti Albanian Meatball.  Lengkap dengan nasi, kentang goreng, kentang lenyek dan sayur.

Bismillah.

Qofte So Sos

3 Pileski Stek

Lucy suka makan daging. Di bawah rotinya itu ada semacam beef burger. Ada nasi juga diletakkan di hujung sayur dan kentang goreng.


Kamsiah & Nancy : Stek Kashkaval ( Ayam) bersama kentang goreng, nasi dan sayur.


Tidak ingat bagaimana kiraannya sebab tidak buat catatan. Kami bayar gunakan mata wang EURO. Macedonia Utara gunakan mata wang DENAR. Kalau tak silap 100 DENAR bersamaan dengan 1 EURO.


Selepas makan di Bratstvo Restaurant, mari kita sambung jalan-jalan di sekitar Old Bazaar Skopje.


5 comments

  1. Nak sebut nama restoran pun berbelit lidah ni. Hihi

    BalasPadam
  2. Tudung herot pun still manis kak.. cantik kaler tudung tu, ceria.
    Nasi yang diberi secoet, macam buat ghaso2 je 😀

    BalasPadam
  3. Nampak sangat menyelerakan Qofte So Sos tu (kena scroll atas semula untuk menulis nama hidangan 😄)

    Restoran usia lebih 50 tahun, harus sedap masakan mereka. Boleh bertahan lama gitu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe