Barobbo Special di Warung Malampek Batu Satu Kampung Bugis

5:04 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Minggu lepas, selesai solat Jumaat dan hantar Firdaus ke sekolah agama, Encik Suami bawa kita makan di  Warung Malampek di Batu Satu, Kampung Bugis yang terletak di hadapan masjid. Walaupun banyak tempat duduk, tetapi dipenuhi dengan ramai pelanggan. Kami mendapat tempat paling hujung di hadapan pintu dapur, dan berkongsi dengan pelanggan lain. 

Kali ini Amie hendak makan barobbo iaitu sejenis bubur jagung masakan tradisional masyarakat Bugis. Ada dua jenis barobbo iaitu Barobbo Biasa dan Barobbo Special. Barobbo Biasa berharga RM5.00 manakala Barobbo Special berharga RM10.00. Amie hendak cuba Barobbo Special, sambil membayangkan apa yang specialnya?

Haaa... lihat gambar di bawah. Inilah Barobbo Special.

Barobbo Special

Amie pusing -pusing mangkuk Barobbo Special. Banyaknya aksesori di atas bubur! Antaranya:
  • Pegedil Kentang
  • Pegedil Jagung
  • Ayam Goreng Carik
  • Udang Goreng Celup Tepung
  • Kacang Tanah


Memang beza sungguhlah Barobbo Biasa dengan Barobbo Special! Barobbo Biasa memang sudah sedia sedap! Ditambah pelbagao aksesori jadi Barobbo Special, bergandalah sedapnya. Apalagi setelah bubuh sambal dan perahkan limau kasturi.


Encik Suami pula memesan Bakso Biasa. Datanglah semangkuk Bakso Boasa dengan bebola daging atau pentolan. Tapi Encik Suami minta tambahan iaitu kulit ayam goreng. Jadilah Bakso Kulit Ayam.

Bakso Biasa dengan Kulit Ayam Goreng.

Minuman : Kicai Sejuk


Oleh kerana Barobbo Special ini sangat sedap, kita pun berusaha untuk menghabiskannya. Penuh kenyang sungguhlah perut! Habis licin kita kerjakan. Alhamdulillah.

Marilah datang LD. Nanti kita belanja makan Barobbo Special.

4 comments

  1. waduhh kak terliur ni
    dah laa sini tgh ujan lebat
    perut plak dah kruk krukk ni...

    BalasPadam
  2. Kicap tu apa pulak, Kak Amie? Menarik makanan Kak Amie tu, macam bubur jagung berlauk ya.

    BalasPadam
  3. Sedap nya Barobbo tu Kak Amie. Rasa nak ke sana cepat2

    BalasPadam
  4. Saya belum coba barobbo ini . tak pernah lihat pula di restoran Makasar. Tapi memang nampak sedap dan penuh kak Amie ❤️

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe