Buat Sambal Belacan di Pagi Minggu
11:50 PGBismillahirrahmanirrahim.
Pagi ini merajinkan diri buat sambal belacan bekalan seminggu. Walaupun kata merajinkan diri tapi sebenarnya tak berapa rajin hendak panggang atau goreng bahan-bahan yang digunakan. Kali ini semuanya serba segar terus masuk mesin pengisar. Hasilnya, tetap sama: Sedap! Itu kata Encik Suamilah. Nak rasa sambal yang sedap, mesra dan meresap semua bahan eloklah simpan sehari atau semalam di dalam peti sejuk. Esoknya cubalah rasa. kalau kurang bahan seperti gula / garam / perasa / masam, bolehlah tambah. Kadang-kadang pada mulanya sambal rasa sangat pedas, tapi beberapa hari kemudian tak berapa pedas pula. Agaknya suhu sejuk mampu mengubah rasa...hiks!
Pagi ini merajinkan diri buat sambal belacan bekalan seminggu. Walaupun kata merajinkan diri tapi sebenarnya tak berapa rajin hendak panggang atau goreng bahan-bahan yang digunakan. Kali ini semuanya serba segar terus masuk mesin pengisar. Hasilnya, tetap sama: Sedap! Itu kata Encik Suamilah. Nak rasa sambal yang sedap, mesra dan meresap semua bahan eloklah simpan sehari atau semalam di dalam peti sejuk. Esoknya cubalah rasa. kalau kurang bahan seperti gula / garam / perasa / masam, bolehlah tambah. Kadang-kadang pada mulanya sambal rasa sangat pedas, tapi beberapa hari kemudian tak berapa pedas pula. Agaknya suhu sejuk mampu mengubah rasa...hiks!
Sambal Belacan |
Sambal Belacan yang dihasilkan di pagi minggu Amie kisar agak kasar sedikit.
Inilah antara bahan Sambal Belacan yang Amie selalu gunakan. Kalau tak cukup jus limau kasturi atau jus limau nipis, Amie tambahkan pes asam jawa.
Bahan-bahan Sambal Belacan |
Bahan-bahan:
- 2 tangkai cili hijau
- 2 tangkai cili merah
- 12 tangkai cili padi minyak
- 15 tangkai cili padi kampung
- 10 biji bawang merah
- 20 gram belacan
- 3/4 cawan jus limau kasturi + jus limau nipis
- 2 biji kulit limau kasturi - hiris halus
- garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Cara:
- Buang biji cili hijau dan cili merah.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar.
- Tekan dia tiga saat, dan ulang semula dua hingga tiga kali untuk memastikan cili tidak hancur sepenuhnya.
- Masukkan sambal ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk semalaman. Tapi kalau hendak terus makan pun boleh juga.
6 comments
Aduhai, tergodanya tengok sambal belacan Kak Amie tu…
BalasPadamSenang kan buat stok sambal belacan senang nak makan.
BalasPadamSedapnya ..SA kalau malas baru kisar .biasa tumbuk dan selalunya x tumbuk halus...suami bising kalau SA kisar ..
BalasPadamCili padi minyak tu yg mana satu, Kak Amie?
BalasPadamGigih pagi ni saya google gambar cili padi minyak dan cili padi pondan yang biasa Kak Amie guna. Rupanya memang ada 😁
BalasPadamSaya waktu itu dah buat pakai resep kan Amie. Sedaaap memang.
BalasPadamTp saya terlalu sedikit KSH jus limau. Jadi agak kering. Dan tak pakai limau kasturi Krn tak ada. Next time akan patuh pada resep betul2 😄