Buat Sambal Belacan di Pagi Minggu

11:50 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pagi ini merajinkan diri buat sambal belacan bekalan seminggu. Walaupun kata merajinkan diri tapi sebenarnya tak berapa rajin hendak panggang atau goreng bahan-bahan yang digunakan. Kali ini semuanya serba segar terus masuk mesin pengisar. Hasilnya, tetap sama: Sedap! Itu kata Encik Suamilah. Nak rasa sambal yang sedap, mesra dan meresap semua bahan eloklah simpan sehari atau semalam di dalam peti sejuk. Esoknya cubalah rasa. kalau kurang bahan seperti gula / garam / perasa / masam, bolehlah tambah. Kadang-kadang pada mulanya sambal rasa sangat pedas, tapi beberapa hari kemudian tak berapa pedas pula. Agaknya suhu sejuk mampu mengubah rasa...hiks! 

Sambal Belacan


Sambal Belacan yang dihasilkan di pagi minggu Amie kisar agak kasar sedikit.


Inilah antara bahan Sambal Belacan yang Amie selalu gunakan. Kalau tak cukup jus limau kasturi atau jus limau nipis, Amie tambahkan pes asam jawa.

Bahan-bahan Sambal Belacan

Bahan-bahan:
  • 2 tangkai cili hijau
  • 2 tangkai cili merah
  • 12 tangkai cili padi minyak
  • 15 tangkai cili padi kampung
  • 10 biji bawang merah
  • 20 gram belacan
  • 3/4 cawan jus limau kasturi + jus limau nipis
  • 2 biji kulit limau kasturi - hiris halus
  • garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Cara:
  • Buang biji cili hijau dan cili merah.
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar.
  • Tekan dia tiga saat, dan ulang semula dua hingga tiga kali untuk memastikan cili tidak hancur sepenuhnya.
  • Masukkan sambal ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk semalaman. Tapi kalau hendak terus makan pun boleh juga.

Sambal Belacan

6 comments

  1. Aduhai, tergodanya tengok sambal belacan Kak Amie tu…

    BalasPadam
  2. Senang kan buat stok sambal belacan senang nak makan.

    BalasPadam
  3. Sedapnya ..SA kalau malas baru kisar .biasa tumbuk dan selalunya x tumbuk halus...suami bising kalau SA kisar ..

    BalasPadam
  4. Cili padi minyak tu yg mana satu, Kak Amie?

    BalasPadam
  5. Gigih pagi ni saya google gambar cili padi minyak dan cili padi pondan yang biasa Kak Amie guna. Rupanya memang ada 😁

    BalasPadam
  6. Saya waktu itu dah buat pakai resep kan Amie. Sedaaap memang.
    Tp saya terlalu sedikit KSH jus limau. Jadi agak kering. Dan tak pakai limau kasturi Krn tak ada. Next time akan patuh pada resep betul2 😄

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe