Minum Pagi dengan Powder Drink Kiwi dan Sarapan Coto Makassar

11:29 PG

 Bismillahirrahmanirrahim.
Selamat berhujung minggu. Semoga hari ini dipenuhi dengan keceriaan bersama keluarga dan orang yang tersayang. In syaa Allah, sepanjang hari beroleh keberkatan daripada-Nya.

Sarapan apa pagi ini?
Amie ringankan kaki dan tangan serta tulang empat kerat untuk menyediakan menu Coto Makassar. Coto Makassar boleh dimakan bersama buras, nasi himpit dan juga nasi. Jadi, tidak perlu masak untuk makan tengah hari. Masak sekali harung waktu pagi, dan boleh ulang makan bila-bila masa. 

Resipi Coto Makassar sudah banyak kali Amie kongsikan dan antaranya ada di sini: COTO MAKASSAR.

Coto Makassar & The Gang

Sebelum ini setiap kali Amie paparkan menu Coto Makassar ada yang bertanya kenapa ejaan 'coto' bukan 'soto'. memang ejaannya coto, bukannya soto. Soto yang biasa kita makan berbeza dengan coto. Soto kuahnya jernih, tetapi coto kuahnya lebih gelap dan pekat sedikit.

Coto Makassar sangat sedap dinikmati panas dengan perahan jus limau kasturi dan sambal taucu. Amie tidak sediakan sambal taucu. Untuk rasa lebih pedas Amie hanya buat sambal kicap cili padi.

Coto Makassar

Buras

Nasi Himpit



Pelengkap sarapan kami sudah tentunya dengan secawan Powder Drink Kiwi dari Turkiye diminum panas.


Jemput sarapan!
Bismillah.


7 comments

  1. sedapnye kak.. bekas anyaman dulang tu orang panggil ape ek..

    BalasPadam
  2. Saya masih belum jumpa buras di sini.
    Dengarnya di Johor ada jual.. takkan nak ke Johor pula hehehe

    BalasPadam
  3. Hari tu pergi Johor ada burasak, tapi SA x beli sebab takut x habis sebab x biasa makan...

    BalasPadam
  4. Ya Allah, memang laah kak Amie ini serba bisa yaaa 😍😍😄👍. Coto pun bisa dimasak. Haiiis ini menu fav saya kak. Tapi jangan tanya lah saya pernah bikin atau tak. Lihat bahannya saja dan give up 🤣🤣🤣

    Untungnya di jakarta ada banyak restoran Makasar yg sedap. Jadi kalo rindu Coto atau konro, saya pasti ke restoran Makasar langganan saya.

    BalasPadam
  5. Senang masak untuk makan tengahari terus. Pagi pagi makan sup coto panas, terus segar badan. Berpeluh makan.

    BalasPadam
  6. teringinnnn nak rasa coto makassar tu...
    mana laa nak cari kat sini...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayolah ke Jakarta makanyaaaa. Saya ajak kakak makan coto makasar sedap. Krn di sini ada banyak restoran asli makasar buka cabang di jkt 😄

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe