Ubi Goreng Berempah

6:46 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sepanjang hari ini kami duduk memerap saja di rumah. Di luar mendung sepanjang hari. Kami tiga beranak menghabiskan masa dengan bersantai dan makan bersama-sama. Sebelah petangnya pula, selepas cuci tandas, Firdaus bermain bersama Khalid. Firdaus ajak Khalid masak mi segera di dapur dan kemudian mereka makan berdua. Kita pula buat Ubi Goreng Berempah, sementara Encik Suami merenih serbuk kopi untuk dijadikan minuman petang.
Minum Petang : Ubi Goreng Berempah & Kopi Hitam
 


Macam-macam cara untuk membuat ubi goreng. Biasanya ubi direbus terlebih dahulu untuk mendapatkan rasa rangup terutama di bahagian luarnya. Ada yang hanya bubuh sedikit garam dan kunyit, kemudian terus goreng. Ada yang perap dengan pelbagai rempah. Ada yang tambahkan udang kering dan sebagainya.

Amie rebus ubi kayu hingga empuk, dan kemudian toskan. Selepas itu gaul dengan bawang putih tumbuk, jintan manis dan ketumbar biji yang ditumbuk hingga pecah sahaja, tambahkan sedikit serbuk kunyit dan serbuk cili serta garam / perasa pilihan.

Resipi Ubi Goreng Berempah
Bahan-bahan:
  • 2 batang ubi kayu - kupas kulit - potong ikut saiz yang disukai 
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk halus
  • 1 sudu kecil jintan manis  & 1 sudu kecil ketumbar biji - tumbuk kasar
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • garam / perasa pilihan secukupnya
  • minyak untuk menggoreng
Cara memasak:
  1. Rebus ubi kayu hingga empuk. Toskan
  2. Gaul dengan semua bahan tumbuk, serbuk cili, serbuk kunyit dan garam / perasa pilihan.
  3. Biarkan seketika.
  4. Panaskan minyak, dan goreng tenggelam sehingga warna kuning keemasan.
  5. Angkat dan toskan.


Walaupun mendung dan suhu sejuk-sejuk manja, tetapi apabila hirup kopi panas dan makan Ubi Goreng Berempah cecah dengan sambal tomato, berpeluh-peluh juga kami di dapur!


3 comments

  1. Dah lama sangat saya tak makan ubi goreng 😄. Dulu waktu masih tinggal ama mama, sering buat ini utk cemilan sore. Saya pula suka makannya saja, nak buat malas hahahahah.

    Tapi jadi teringin pulak buat. 😄. Save dulu resep kak Amie ini

    BalasPadam
  2. orang kelantan panggil ni kalau x silap saya: tapai

    BalasPadam
  3. Lama juga tak makan ubi kayu goreng. Biasa nak cepat terus goreng tapi potong nipis untuk cepat masak. Cara yang rebus dulu baru goreng tu paling sedap rangup di luar lembut di dalam. Tapi versi kak Amie dengan rempah ratus ni belum cuba. Sure sedap macam masakan tempe goreng yang biasa saya buat letak jintan manis dan ketumbar. Makan hujan hujan sejuk memang syoklah tapi tetap bahang di rasa sebab dah minum kopi dan masakan panas tu.hihi...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe