Sarapan Bihun Goreng Lagi

8:49 PG

Bismillahirrahmanirrahaim.
Biasanya awal pagi lagi Encik Suami sudah keluar membeli sarapan. Selepas hantar Firdaus untuk hadi aktiviti kokurikulum di sekolah, Encik Suami pulang lenggang kangkung. Pagi ini, katanya tak perlulah beli sarapan. Ada bihun, bolehlah goreng. Begitulah cadangnya. Rajin pula dai rendamkan bihun dan keluarkan udang. Kita masuk dapur terus gorengkan bihun.

Beginilah rupa bihun goreng untuk sarapan kami. Tidak ada campuran sayur, melainkan potongan daun bawang hasil tanaman Firdaus. Kita dadarkan telur dan taburkan atas bihun goreng tadi.

Banyak hari beli bihun goreng di warung untuk bekal ke tempat kerja. Hari ini goreng bihun di dapur sendiri. Rasanya tentu tak sama dengan bihun goreng yang dibeli.

Bihun Goreng


Rupanya Encik Suami hendak makan bihun goreng dengan sambal kicap yang kita buat semalam! Katanya, sedap betul sambal kicap itu. Terasa harum asam limaunya.

Inilah antara bahan yang kita gunakan untuk membuat kicap lada. Tambahkan kicap cap kipas udang dan kicap pedas manis Mahsuri. Walllaaaa.... enak banget!

Bihun Goreng

Kawan-kawan sarapan apa pagi ini?

9 comments

  1. lama x buat bihun goreng ni makcik., hehe

    BalasPadam
  2. Meriah dgn warna mihun gorengnya.

    Ps…kak kita pinjam gambar punten akak letak kat blog tau

    BalasPadam
  3. sedap tu bihun goreng siap udang...haisyh, linda masih dalam proses beljar masak, sebab hari punya bihun goreng x kn sama rase dgn bihun goreng esok...hahaha..x taw lah, jenis main masuk je ap yg suka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama dengan saya juga. Kadang-kadang lain jenama bihunnya, lain pula hasil masakannya. Ada yang terlembik, dan ada yang keras kejung.

      Padam
  4. Mesti malamnya Encik Majid termimpi² nak makan Bihun Goreng dengan sambal kicap isterinya yang sedap 😍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha... balik-balik dia sebut kicap lada sedap!

      Padam
  5. Betul2 meneguk liur lihatnyaa 😄😍. Sambal kecap tu saya langsung bayangkan makan dengan tahu yang dimasak campur telur . Sedaap 🤤❤️

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe