Sambal Kentang & Tempe

9:02 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Firdaus hendak makan kentang.
Encik Suami hendak makan peria.
Kita hendak makan tempe.

Penyelesaiannya, masak sekali harung ketiga-tiga bahan menjadi sambal ditambah udang dan petai. Hasilnya, sudah tentu semua dapat makan bahagian masing-masing dalam satu hidangan. Hendak tulis nama resipi Sambal Kentang & Tempe Campur Peria, Udang dan Petai.... aduhai! Panjang sangat nak baca. Jadinya, namakan saja Sambal Kentang & Tempe.

Sambal Kentang & Tempe



Resipi Sambal Kentang & Tempe
Bahan-bahan:
  • 2 cawan kentang yang dipotong dadu - goreng hingga kuning keemasan - angkat -toskan
  • 2 cawan tempe yang dipotong dadu - goreng hingga kuning keemasan - angkat - toskan
  • 2 cawan hirisan peria katak
  • 1 cawan isi petai dipotong dua
  • 1 cawan isi udang segar
  • 1 sudu kecil pati asam jawa
  • 1/2 cawan minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 2 sudu besar udang kering - rendam hingga kembang
  • 10 tangkai cili kering
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan pati asam jawa, udang, peria dan petai.
  4. Gaul rata sehingga peria dan petai berubah warna.
  5. Taburkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  6. Masukkan kentang goreng dan tempe goreng.
  7. Gaul sebati.
  8. Padamkan api dapur.

Sambal Kentang & Tempe

Biasanya jangka hayat sambal begini memang tak panjang. Masak sebelah pagi, petang sudah licin!

15 comments

  1. saya pun suka masak jenis yang campur2 camni, ni amie masak mmg tak pernah tak kelihatan dan pasti sedap

    BalasPadam
  2. Senang cerita…bila dah letak peria tu Firdaus makan ke tidak kentangnya? Takut terbantut selera

    BalasPadam
  3. Boleh try versi letak peria lepas ni. Nampak sedap...

    BalasPadam
  4. All in.. senang macam ni sedap pulak tu.

    BalasPadam
  5. haha... mudah campurkan semua je.. benda boleh buat kenapa nak susah-payah kan kak amie??? begitulah kita mak-mak ni kena mmg selalu thinking out of the box yg x menyusahkan diri kita sendiri

    BalasPadam
  6. senang camni kan ka.amie ..semua dapat merasa..yumms

    BalasPadam
  7. senang keje kak sekali harung confirm sedap ni

    BalasPadam
  8. Tambah sedap kak ada udang dan petainya👍

    BalasPadam
  9. sedapnya kak cuma ada peria semua gabungan rasa ada

    BalasPadam
  10. Hahahahah pandai, sekali masak, 3 selera terpenuhi 😄👍🏿. Saya jadi nak masak menu ini juga

    BalasPadam
  11. Haa senang macam ni menu 3 in 1 sekali masak, semua dapat bahagian fav masing-masing.

    BalasPadam
  12. Bijak bijakkkk! Sekali jalan terus kan kak! heehehehe

    BalasPadam
  13. Rasa nak minta ja sikit ....kalau la dekat...hihihi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe