Sarapan di Rumah Makan Padang Raya Petamburan

8:42 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Oleh kerana setiap hari Pak Herman membawa kami ke rumah makan Padang / Minang dari Padang, Jambi, Palembang sehingga ke Jakarta, rasanya kami sudah makan sebahagian besar pelbagai menu masakan tersebut! 

Dan sewaktu sarapan di Petamburan, rumah makan Padang jugalah yang Pak Herman pilih untuk kami.

Rumah Makan Padang Raya

Rumah Makan Padang Raya ini agak sempit. Sebahagian daripada kami terpaksa duduk menyelit di bahagian belakang.


Masakan yang tersedia sudah tentu masih segar dan panas.
Nampaknya kami kena ambil sarapan berat iaitu nasi dan lauk.


Oleh kerana terdapat pelbagai pilihan, jadi rambang mata jugalah untuk memilih.





Kena isi perut kenyang-kenyang sebab sebentar lagi kami akan meronda Jakarta.

Amie memilih kepala ikan kakap, tapi tak tahu jenis masakan apa. 
Ambil juga sambal petai campur jering, ditambah tempe terung goreng dan sebagainya.

Nano dengan ikan keli goreng berpisah tiada.

Alhamdulillah.
Selesai sarapan nasi Padang.


Apabila melihat gambar-gambar ini rasa rindu pula suasana di Jakarta ketika itu. Sekarang sudah tiga bulan kenangan ini berlalu, namun tetap manis dalam ingatan!

Terima kasih geng kaki jalan. Kalian teman terbaik di dunia!


5 comments

  1. Asyik ya, Ami. Keliling Indonesia. Kok gak singgah di Jambi?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada kami singgah dan bermalam di Jambi, Ibu Nur.
      Perjalanan kami bermula dari Padang - Jambi - Palembang - Jakarta.

      Padam
  2. Rasanya pengen saya cubiiit pipi pak guide, kenapalah semua resto Padang dibawanya 🤣🤣🤣.

    Nanti kalo kakak ke JKT lagi, bagi tahu sayalah. Saya ajak ke tempat kuliner khas Jakarta 😘. Jakarta pun ada makanan khas sendiri. 👍

    BalasPadam
  3. yang macam masak berlado tu apa kak?

    BalasPadam
  4. Memang kena makan kenyang-kenyang biar masa meronda tak sempat lapar. Mujur lauk pauk disana tak jauh beza dengan sini. Menu pun menyelerakan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe