Anekdot Teluk Belanga : Baju Baskad Tari Melenggok

7:14 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
2023 sudah hampir ke penghujungnya!
Daku terlupa untuk berkongsi beberapa buah hasil tulisan yang diterbitkan pada tahun ini. Antara yang terbit pada awal tahun 2023 ialah Anekdot Siri Warisan Budaya berjudul Teluk Belanga. Himpunan anekdot ini dihasilkan bersama 12 orang penulis.

Siri Warisan Budaya : Anekdot Teluk Belanga


Teluk Belanga menampilkan buah tangan 12 orang pengkarya mengungkap perihal pakaian. Gabungan antara fakta tentang warisan budaya, yang tersirat dan tersurat mampu menjadikan peristiwa kehidupan diangkat menjadi karya yang sangat menarik.

Amie tidak ketinggalan mengangkat pakaian tradisional masyarakat Melayu Cocos bertajuk Baju Baskad Tari Melenggok sebagai menghargai warisan budaya sebelah Encik Suami. Juga sebagai kenang-kenangan buat generasi muda khususnya anak-anak Cocos hari ini dan akan datang.

Baju Baskad Tari Melenggok - Salami Simon

Kali ini Amie tampilkan watak-watak ahli keluarga termasuk Farid, Fuad, Fairuz dan Firdaus. Semoga hasil tulisan ini dapat menjadi tatapan anak cucu apabila kita sudah tiada. Anekdot Baju Baskad Tari Melenggok mempersembahkan cerita kecil di celah-celah kemeriahan di majlis perkahwinan masyarakat Melayu Cocos. Pada masa yang sama, tema yang ingin ditonjolkan sudah tentulah pakaian tradisional pengantin dan baju baskad yang dikenakan oleh para penari ketika mempersembahkan tarian melenggok.

Senarai istilah bahasa Melayu Cocos berserta takrifnya.

Teluk Belanga : Anekdot Siri Warisan Budaya

7 comments

  1. Masyaallah.. dalam sibuk tugas harian, Cikgu Amie masih sempat menulis.
    Salute sangat.
    Tahniah cikgu. Pasti Farid, Fuad, Fairuz dan Firdaus sangat bangga dengan mommy. Buku-buku yang ditulis pasti akan diturunkan pada anak-anak mereka pula. Bahkan tulisan cikgu memberi manfaaat pada orang lain.

    BalasPadam
  2. Tahniah atas kerja keras, semoga terus semanggat berkarya dan terus berjaya..

    BalasPadam
  3. Tahniah Kak Amie 💐
    Buku Kinabalu tu anak² sy suka betul, terutamanya kisah Daus nak daki gunung tu. Teruskan usaha Kak Amie, moga ada lebih banyak karya dari akk.

    BalasPadam
  4. busy dengan kerja hakiki.. tugas sebagai isteri dan ibu, menulis blog...eh..masih ada ruang untuk berkolaborasi menulis buku. terbaik kak amie...

    BalasPadam
  5. Oh, baju baskad tu khas untuk penari ya. Teluk Belanga pula warisan Tanah Jauhar, maaf jika sy salah ya, Kak Amie.

    BalasPadam
  6. Selamaaat kak Amie. Kalo ada dijual Kat sini, saya teringin beli bukunya. Kliatan menarik saat baca judul2 isi buku 😍👍

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe