Perut dengan Nangka Muda Masak Lemak Berempah

8:51 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom meratah Perut dengan Nangka Muda Masak Lemak Berempah. Sengaja potong perut lebar-lebar sehingga tenggelam rupa bentuk nangka mudanya. Tujuan asal memang hendak meratah perut.... ahaks! Sekarang, hanya tinggal kenangan sebab masakan ini diolah pada hari Rabu minggu lepas.


Resipi Perut dengan Nangka Muda Masak Lemak Berempah
Bahan-bahan:

  • 500 gram perut lembu yang sudah direbus empuk - potong ikut saiz yang disukai
  • 400 gram nangka muda yang sudah direbus empuk - potong ikut saiz yang disukai
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 helai daun kunyit - siat dan simpul
  • 2 cawan air
  • 1 kotak santan
  • 1 keping asam gelugur
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 3 cm kunyit hidup
  • 20 tangkai cili padi
  • 1 sudu besar ketumbar biji
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
  3. Masukkan serai, perut, nangka dan asam keping.
  4. Gaul rata dan tuangkan air. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan santan kotak.
  6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  7. Apabila kuah mendidih sekali lagi, masukkan daun kunyit.
  8. Keluarkan asam keping.
  9. Padamkan api dapur.
Perut dengan Nangka Muda Masak Lemak Berempah


Encik Suami rajin simpan lebihan lauk. Jadinya, keesokan harinya Amie panaskan lagi dan tambah dengan pucuk pakis. Dengan ini tamatlah riwayat perut masak lemak berempah dengan nangka muda.

6 comments

  1. Memang drooling sangat lihat menu ini 🤤😄😄. Apalagi campur sayur pakis. Susah nak cari pakis di jakarta. Biasanya di sumatera yg banyak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju sangat Fanny.
      Waktu sarapan di warung di Padang tempoh hari, kami dihidangkan dengan pelbagai katupek gulai tunjang, ditambah dengan gulai pakis! Tentu rasa teruja sewaktu menikmatinya buat pertama kali dalam hidup.

      Padam
  2. Satu resep bisa jadi dua jenis sayur ya kak jadinya, saya suka gulai nangka muda,gurih dan sedikit pedas👍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gulai nangka muda yang gurih dan sedikit pedas memang enak disantap! Boleh menambah-nambah nasi dalam pinggan.

      Padam
  3. Gitu dia punya tamat riwayat. Mujurlah ada kenangan diabadikan di dapur Kak Amie ni kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Begitulah kisahnya SK.
      Hobi kita menulis blog, jadi ada bahan seadanya memang abadikan di sini.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe