Ratah Ketam Fama @ Merah dengan Air Asam

6:02 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Minggu lepas Amie kongsikan Ketam Fama di sini: MARI BERKENALAN DENGAN KETAM FAMA

Beberapa hari kemudian, sewaktu kami datang lagi ada bekalan ketam fama baru sampai. Harganya RM40.00 per kilogram. Sebelum ini RM35.00. Kami beli dua ekor seberat 1200 gram. Sempat tanya pekerja di situ, ketam ini sedap masak apa? Jawabnya: Kami biasa rebus dan makan begitu sahaja. Jawapannya itu mengingatkan Amie kepada seorang kawan baik yang sudah pergi untuk selama-lamanya. Kawan baik Amie itu pernah ajar Amie cara untuk menikmati ketam. Diajaknya Amie datang ke rumahnya, dan pada pada yang sama dia singgah membeli lima kilogram ketam di pasar. Sampai ke rumahnya, semua ketam tersebut direbus, dan disediakannya sos pencecah yang sangat ringkas. Dituangnya sos cili dan sos kicap, dan kemudian dipicitkan beberapa biji cili padi. Ketam yang sudah direbus  dengan sedikit garam dan perasa, ditoskan dan kemudian kami makan berdua! Puaslah meratah isi ketam rebus dengan sos pencecah.

Ketam Fama @ Merah Rebus


Dua ekor ketam fama @ merah seberat 1200 gram.

Ketam fama @ merah di atas tapak tangan Firdaus.


Ketam fama @ merah dibelah dua sebelum direbus.

Ketam fama @ merah sedia untuk diratah.

Sediakan air asam sebagai pencecah.

Dan juga sambal tomato.

Meratahlah kami tiga beranak. Rasanya macam ketam juga, tapi lebih sedap sebab isinya tebal dan banyak terutamanya di bahagian sepitnya.


10 comments

  1. Salam. Suka makan ketam. Tapi tak boleh banyak2... alergik.

    BalasPadam
  2. saya tak pernah tengok ketam ni. cantik warna ala2 kingcrab

    BalasPadam
  3. saya sudah lama tak makan ketam. tak bisa memasaknya pula, hanya beli saja di kedai kerana tak faham nak masak apa. heheheh

    BalasPadam
  4. cantik pulak ketam fama ni... mcm fake tapi ori

    BalasPadam
  5. Saya pun LBH suka macam tuh, rebus saja, kasih sos pedas asam. Sedaaap. Apalagi kalo kepitingnya fresh. Rasa dagingnya walo hanya rebus pasti manis 😍

    BalasPadam
  6. kakkkkkkk saya kecurrrrrrrrrr dah niiiiiii

    BalasPadam
  7. Pertama kali tengok ketam fama ni. Terima kasih share kak Amie. Banyak isinya tu. Jarang rebus ketam sebab asyik kalah dengan masakan lemak cili api tu. Sesekali boleh juga merebus kan. Sedap di ratah dengan pencicah.

    BalasPadam
  8. penuh betul isinya ye kak, yelah mesti terasa manis betul isinya tu direbus je pastu cicah dengan sambal atau sos

    BalasPadam
  9. Susah nak jumpa kat sini...suka ketam ni..banyak telur dan manis isinya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe