Anekdot Lompat Tikam : Pudin Cocos

2:32 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Memetik tulisan ruangan Bingkisan Penerbit, Ketua Editor Bulan terbit (dahulunya SyFE Management): Warisan budaya sesuatu komuniti atau kelompok masyarakat adalah berbeza. Maksud berbeza ialah warna-warna budaya yang lazim ditemukan dalam kelompok masyarakat, termasuk rujukan nama dan cara penggunaannya. Hal berkaitan budaya diketahui amat luas pengertiannya. Ia mencakupi seni budaya makanan, pakaian, permainan dan perayaan mengikut kaum atau etnik di sesuatu tempat, daripada kaca mata pengkarya.

Terima kasih peluang yang diberi oleh pihak penerbit Bulan Terbit, edito Tuan Munsyi Mohamad Musip dan penyelenggara, Alya Nabilah Mohamad sehingga lahirnya Siri Warisan Budaya hasil nukilan 11 pengkarya di bawah judul Anekdot Lompat Tikam. Kali ini Amie menampilkan karya fokus makanan tradisional masyarakat Melayu Cocos dengan tajuk anekdot Pudin Cocos.

Anekdot Lompat Tikan


Kebanyakan karya yang Amie hasilkan sememangnya berlatarbelakangkan budaya masyarakat Melayu Cocos. Barangkali inilah sahaja kesempatan yang ada untuk Amie memperkenalkan dan mengetengahkan budaya hidup suku kaum minoriti di negeri Sabah (Cocos) kerana Amie sentiasa ada dalam kalangan mereka. Sedikit-sebanyak Amie menghayati kehidupan mereka dan dapat mengabadikan dalam bentuk tulisan. Ada buku Siri Warisan Budaya yang diterbitkan, dan dalam kempat-empat buku tersebut memang Amie memilih latar budaya Cocos.


Sudah tentunya kenangan sewaktu hayat ibu dan bapa mentua masih ada, turut abadikan di dalam setia coretan. Anekdot Pudin Cocos membawa kisah tentang kuih tradisional masyarakat Melayu Cocos yang dipanggil pudin. Adunan kuih pudin dikukus selama 12 jam menggunakan dapur kayu. Kuih pudin hanya ditemui sewaktu sambutan hari raya sahaja.

Pudin Cocos

5 comments

  1. nampak seakan-akan kek buah juga ye kak

    BalasPadam
  2. Banyaaak buku2 yg sudah kak Amie terbitkan yaa πŸ‘πŸΏπŸ‘πŸΏ❤️. Ceritanya pun bagus2 kalo lihat sepintas dari halaman yg kakak screen shot. Semoga nanti kalo saya kesana, bisa membeli buku Kakak di bookstore.

    Lamaaa kue ini dibuat ternyata 😍. 12 jam?? Saya pikir kue 8 jam khas Palembang udh paling lama, ternyata masih ada yg lebih lama lagi πŸ˜…

    BalasPadam
  3. Tahniah kak Amie berjaya menulis anekdot lagi. Semoga terus berkarya. Ohh begitu rupa pudin cocos. Macam bingka tapi versi keras sikit nampak. Tengok tajuk lompat tikam tu macam rasa dah lama tak makan kuih tu.

    BalasPadam
  4. tahniah kak!

    btw berapa lama akak ambil masa untuk siapkan cerita ni?

    BalasPadam
  5. Pasti istimewa pudin ni hingga menjadi salah satu kuih istimewa orang Cocos

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe