Makan Lokan Bakar dan Puding Kelapa di Jalan Sulaman

1:04 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Dalam perjalanan dari Kundasang menuju ke Jalan Sulaman, Tuaran sudah berangan-angan untuk singgah makan puding kelapa dan meratah ketam. Alhamdulillah, dalam keadaan lapar rezeki ketam terhidang di depan mata tidak dapat dipenuhi. Menurut peniaga-peniaga di gerai lokan, ketam hanya akan sampai di situ pada sebelah petang. 

Tidak apalah. Kami makan puding kelapa seorang sebiji dan memasan selonggok lokan sahaja. Lokan yang kami pilih bersaiz besar berharga RM15 selonggok, lebih kurang 13 ekor.

Sebelum ini, banyak jugalah Amie kongsikan tentang tempat lokan bakar dan puding kelapa di sini. Antaranya:

Lokan saiz sederhana.


Sementara menungguh lokan bakar sampai, kami makan puding kelapa dulu. Zaman dahulu, sebelum kelahiran Firdaus, harga sebiji puding kelapa hanya RM4. Beberapa tahun kebelakangan ini harganya sudah RM6 sebiji. 

Bismillah. Puding kelapa rasanya manis, sejuk dan ahh... slurrppp...sluuurrpppp tak berhenti sudu ke mulut!


Biasanya memang beginilah. Sudah kenyang makan puding kelapa, lokan belum masak di panggangan!


Puding kelapa sudah yilek!
Tunggu beberapa minit lagi untuk menyantanp lokan bakar pula.

Lokan bakar sudah tiba ke meja. Seperti biasa hanya Amie dengan Encik Suami sahaja yang makan. Nampaknya selepas ini terpaksalah cari kedai makan lain untuk Firdaus pula.

Alhamdulillah. Lokan bakar yang masih panas, tuangkan sambal dan air lada bercampur jus limau kasturi. Terus ngap masuk mulut.

8 comments

  1. Saya tak pernah makan lokan bakar, Amie. :D
    Wow, puding kelapa nampak sedap. Memang takde kat sini. Jeli kelapa ada.

    BalasPadam
  2. puding kelapa makan dgn lokan bakar delecious

    BalasPadam
  3. Wah..teringin nak mencuba kedua jenis makanan ni.

    BalasPadam
  4. Nanti nak beli lokan dan bakar sendirilah. Di tempat kita, tak ada jual lokan bakar macam ni.

    BalasPadam
  5. Pernah makan puding kelapa tu.. serius sedap. Sini tak pernah jumpa lagi.

    BalasPadam
  6. Kat sini selalu juga orang jual lokan mentah tapi saya jarang beli sebab berat kulitnya dari isi🤭
    Tapi tengok lokan bakar tu macam terliur la pulak

    BalasPadam
  7. Tak pernah makan lagi. Kena cuba tapi entahla mana nak cari di KL ni

    BalasPadam
  8. Firdaus tidak makan lokan ke? Memang rajin Puan Amie singgah tempat lain semata-mata Firdaus.
    Alhamdulillah sedapnya makanan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe