Pindang Ikan Tudung Periuk

2:12 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apa agaknya lauk makan tengahari yang membuka selera? Kali ini Amie kongsikan masakan yang berkuah iaitu pindang ikan. Banyak kali jugalah Amie kongsikan menu ini:



Bahan-bahan:

  • 600 gram ikan tudung periuk - potong ikut saiz yang disukai
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1 keping asam gelugor - boleh gunakan bancuhan air asam jawa
  • 10 keping hirisan  nanas separuh masak
  • 1 liter air
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:

  • 15 biji cili padi kampung 
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 cm halia
  • 2 cm kunyit

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk bersama serai sehingga terbit aroma.
2. Tuangkan air, masukkan nanas dan biarkan kuah mendidih dan nanas menjadi layu.
3. Masukkan asam gelugor serta ikan. 
4. Masak selama 5 minit.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.



Kadang-kadang kita keliru dengan istilah masakan yang digunakan terutama perbezaan di antara pindang dengan singgang. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat:
  • Pindang ialah sejenis masakan berkuah daripada ikan dan lain-lain yang dimasak dengan asam, (kunyit dan lain-lain).
  • Singgang ialah sejenis masakan (ikan, daging dan lain-lain) yang direbus dan digarami. Maksud lain singgang dalam bahasa Minangkabau ialah panggang atau salai.
Bonda kita suka masak pindang ikan. Kadang-kadang Bonda tumis dahulu bahan perencah, kadang-kadang terus rebus sahaja tetapi Bonda wajib bubuh kunyit dan juga daun kunyit. Kita suka kedua-dua cara masakan Bonda.

5 comments

  1. Sy kalau makan lauk macam ni, tak guna pinggan, tapi guna mangkuk, tuang kuah sampai jadi sup, makan guna sudu, hihi. Rasanya beza pindanfg dan singgang, pindang tu ditumis dulu manakala singgang terus direbus. Apapun, kedua2nya tetap sedap.

    BalasPadam
  2. Puas fikir ikan tudung periuk ni ikan apa...bila google laaaaa...rupanya ikan telinga gajah...hehehe...ada satu lagi nama dia SA x ingat....kalau Pak Zain beli selalu buat goreng kicap je...

    BalasPadam
  3. Terus dana google rupa ikan tudung periuk tu camne kak hehehhe....
    Masak apa-apa kalau boh nanas memang compom menaikkan selera...

    BalasPadam
  4. Suka hirup kuah ikan masak pindang

    BalasPadam
  5. Saya suka lauk kering-kering kalau makan nasi.Tapi kalau bagi lauk berkuah pun saya bedal..tapi suka hirup meratah la..kalau demam-demam nak lauk singgang ni..hihihi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe