Singgah Makan Lokan Kelapa Bakar di Jalan Sulaman

5:19 PTG

Tahun lepas Amie paparkan entri : LOKAN PANGGANG & KELAPA BAKAR. Kali ini kami singgah sebentar di tempat lokan panggang @ bakar dalam perjalanan dari Kota Kinabalu ke Kota Belud.

Lokan Panggang @ Bakar


Sebelum itu, perut masing-masing kekenyangan menyedut smoothie mangga  yang sangatlah sedap! Masing-masing beli satu bekas. Sebenarnya, kelmarin Amie terpandang dua buah kedai ini, mangga dan kelapa sewaktu duduk dalam kereta menunggu Encik Suami dan Abang Farid mendobi. Jadi, kebetulan lalu di kawasan yang sama baiklah singgah memborong dulu... ahaks!



Apabila tiba di persimpangan menuju ke Jalan Sulaman, kami berhenti di barisan warung lokan dan kelapa bakar. Sebelum ini kami makan ketam rebus di sini, jadi kali ini makan lokan pula.


Seperti sebelumnya, masing-masing dengan sebiji kelapa puding yang sedap itu! Hai... manalah lagi tempat kita nak cari kelapa puding kalau bukan di sini.


Amie ajak Aseeyah belajar makan lokan panggang cecah kicap lada dan air asam.


Abang Farid dan Encik Suami tak mahu makan lokan bakar. Katanya, kenyang. Rezeki kamilah makan lokan bakar sepuas-puasnya.


Encik Suami memang hendak makan kelapa bakar. 
Makan kelapa atau minum airnya?
Haaaa... minum air kelapa bakar. Lepas itu makan isinya pula.


Air kelapa bakar yang masih panas, memang sedap rasanya. 
Oleh sebab kita sudah makan puding kelapa, jadi lain kali kalau ada rezeki singgah sini lagi bolehlah kita minum air kelapa bakar pula. Orang kata banyak khasiatnya. Orang katalah...hehehee.






11 comments

  1. best kan mkn sini. tambah2 minum air kelapa tu, lg lah sedap..

    BalasPadam
  2. Hehe masing-masing ada menu yang ingin dirasa.

    BalasPadam
  3. uniknya air kelapa bakar. tak pernah jumpa lagi.

    BalasPadam
  4. Nanti nak cubalah beli lokan dan bakar sendiri. Kalau di JB ni, ada jugak jual kelapa bakar, cuma sy tak pernah ada peluang lagi nak singgah, mungkin satu hari nanti boleh cuba.

    BalasPadam
  5. lokan bakar, air kelapa bakar dua dua tak pernah merasa lagi. Lokan macam susah je nak dapat kat sini. Kelapa bakar, belum sempat bakar dan habis dulu. hihi...

    BalasPadam
  6. Sedapnya lokan bakar...Air kelapa bakar lagi...berpeluh..
    Kita pun semalam minum air kelapa.Tapi tak bakar la...hihihi
    Ayunya kakak Aseeyah

    BalasPadam
  7. lokan bakar tu aduhai menggodanya kak... pastu layan pulak dengan air kelapa sejuk mesti layan

    BalasPadam
  8. Air kelapa bakar pernah rasa, lokan bakar belum berpeluang lagi. Mesti sedap cecah dengan cili kicap dan air asam.

    BalasPadam
  9. Tak pernah makan lokan bakar. Balik kampung nanti nak cuba la. Selalu buat sambal je.

    BalasPadam
  10. Terv=baca pasal kelapa n=bakar dan lokan ni la SA setia berkunjung ke rumah Kak Amie sampai sekarang..bila la nak merasa pi sana..

    BalasPadam
  11. Tak penah lagi makan kelapa bakar

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe