Dinner At Sinsuran Night Market

3:54 PTG

Akhirnya kami bertemu juga  dengan anak bujang, Fairuz yang tinggal di Penampang bersama abang-abang sepupunya itu. Kami sempat makan malam bersama di Kota Kinabalu. Fairuz sudah memahami sedikit sebanyak selok-belok jalan di bandaraya, jadi kami tidak perlu meminta bantuan waze untuk ke sana ke mari buat seketika. Kami menuju ke Pasar Malam Sinsuran yang terletak di tepi laut.


Firdaus teruja melihat lobster pelbagai saiz, bentuk dan warna.


Katanya: Mommy Daus nak makan lobster!
Alamak!
Sekilogram lobster yang sudah dimasak berharga RM195.00.
Bukan tak mampu nak bayar, tapi rasa tak sampai hati nak makan sebab harganya itu... ahaks! Lobster yang dipegangnya itu mencecah 3 kg! 


Dia tunjuk lain pula. Aduhai....!


Melihat raut wajah adik penjual lobster (gerai makanan), teringat wajah yang sama beberapa tahun yang lalu di sini: APA ADA DI PASAR MALAM SINSURAN KOTA KINABALU.


Bagi yang tidak pernah makan lobster sudah tentu teruja ingin tahu macamana rasanya. Isi lobster tidaklah banyak, kepalanya sahaja yang besar. Amie pernah beberapa kali makan lobster. Memanglah sedap, rasanya kenyal-kenyal sedikit dan lebih pejal berbanding isi udang kertas. Kalau hendak puas makan, ratah sahajalah seekor yang beratnya 1 kg. Jangan makan dengan nasi. Barulah namanya makan lobster. 




Jom tinggalkan lobster. Kita lihat makanan laut yang lain.


Mungkin juga ada yang teruja melihat udang harimau. Isi udang harimau lebih keras jika dibandingkan dengan isi udang lain seperti udang kertas dan udang bemban.


Ada kepah dan kerang.


Ada kekapis.


Wokey!
Cukuplah melihat beberapa jenis sahaja. Kita pilih untuk dimasak.




Inilah hidangan makan malam kami:
  • Nasi Putih
  • Ikan Kakak Tua Kukus Halia
  • Lobster Masak Kam Heong & Lobster Masak Butter 
  • Sotong Goreng Tepung & Sotong Butter 
  • Udang Butter Basah
  • Latok
3 jenis lauk masak butter basah? Itu pilihan masakan Fairuz dan Firdaus!

Lobster Masak Butter Basah

Untuk tidak menghampakan Firdaus, kami ambil juga seekor lobster kecil seberat 500 gram lebih dengan harga RM95.00 siap dimasak. Seekor lobster dimasak dua cara, butter basah dan kam heong.

Lobster Masak kam Heong

Udang Kertas Goreng Butter Basah


Bismillah.
Firdaus tak sabar-sabar untuk makan udang.



Kita punya pilihan, latok dan air asam.

Sotong Goreng Salut Tepung

Sotong Goreng Butter Basah

Ikan Kakak Tua Kukus Halia


Kita ratah lauk saja.
Kalau pulun makan dengan nasi, tak banyaklah seafood dapat masuk perut!


Inilah rupa lauk-pauk mengikut selera Fairuz dan Firdaus.
Ada lagi seorang peminat masakan butter basah. Esok hari in syaa Allah sampailah dia menjejak kaki ke Kota Kinabalu. Melihat masakan butter basah begini, mau menangis dia dibuatnya.... ahaks!


Sekian cerita makan malam di pasar malam tepi laut di Kota Kinabalu.


Dapat juga Firdaus makan lobster ye dik!

32 comments

  1. Makk ai.. Bukan main besau lagi udang.. Tak pernah lagi makan udang sebesar tu.

    BalasPadam
  2. SEDAPNYA SEAFOOD SEGAR MENYELERAKAN

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Kak PI.
      Nampak segar-segar, tepi laut pula.

      Padam
  3. lobster memang tak penah mkn
    ☺️ freshh semuanya ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun jarang makan. Kalau harga murah sikit sesekali beli juga.

      Padam
  4. wau besor tu lobster nyaaa...!
    terliur tgk seafood semua sedap2.
    tengok harga pun pengsan jap.
    saya kalau nak makan seafood mmg kena siap2 lah ubat gatal dulu haha
    tak penah rasa latok.. selalu dengar orang cerita best aje

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oooo... alergik makanan laut ye.
      Latok tu isinya air, letup-letup dalam mult sewaktu kunyah. Ada yang panggil anggur laut.

      Padam
  5. Aduh.. Kekapis tu mengancam.. Lobster pun..
    Owh boleh dimasak dua jenis ye.. menarik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, itu tukang masak yang cadangkan. Jadi, satu jenis boleh masak dua rasa.

      Padam
  6. Kakaaak, menyesaaaal liat post ini malam2 laaah 🤣🤣🤣🤣. Lapar perut dibuat hahahahaha. Lobster memang sedaaaap 🤤👍👍. Jujur susah mencari lobster yg murah di Jakarta. Tapi kalau saya rindu nak makan lobster murah dan enak, saya selalu pergi ke Jogjakarta , di sana ada tempat jual lobster enak, fresh, murah dan besar 😁. Tapi memang jauhlaaah kalo nak kesana 😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jauhnya dari Jakarta ke Jogjakarta. Kami pernah naik bas dari Jakarta ke Jogja, aduhai.... 10 jam!

      Padam
  7. ingatkan ada burung kakak tua... ikan pun ada nama kakak tua. Bila google ikan ni baru tau nama lainnya ikan bayan dan kak amie pernah share resepi. Patutlah masa kami pergi pasar malam Sinsuran ada nampak ikan kaler biru hijau ni tapi tak ada lah nak beli untuk dimasak sebab tak pernah nampak dan makan sebelum ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Isinya sangat lembut, putih mulus. Encik Suami suka masakan kukus.

      Padam
  8. Segar makanan lautnya. Cemburu saya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. NA... mari datang Sabah. Datang KK saja pun dah banyak tempat untuk makan seafood.

      Padam
  9. Akhirnya watak Fairuz muncul 🤭🤣
    Tapi ramai yang mengimpikan watak Daus...Dapat jenjalan dan makan lobster🤣

    BalasPadam
  10. Senang Fairuz ada jadi tour guide jalan jalan di Penampang. Lobster memang mahal. Tak mampu rasanya nak membeli. Rezeki Firdaus dapat merasa. Bukan selalu dapat kesini kan. Seronok tengok banyak pilihan seafood. Tempting tengok menu menu pilihan Fairuz dan Firdaus. eh dah panjang dah rambut Fairuz. Hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang mahal harga lobster kan Fiza. Kak Amie dulu pernah beli lobster dengan kawan, dia ada sangkar ternak. Dapatlah harga murah, tapi murah pun RM100 juga sekilogram. Tapi sekarang kawan tu dah balik Kedah.

      Padam
  11. dpt jgk firdaus mkn lobster. happy dia dpt pegang lobster tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah banyak pegang lobster, akhirnya pilihkanlah yang paling kecil untuknya heheee.

      Padam
  12. Saya pun tak pernah makan lobster. Tunggu betul-betul kaya nantilah. Makan puas-puas.hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Amie dulu pun teruja nak makan lobster, tapi bila dah makan dan fikirkan harga yang mahal, baiklah makan udang hheeee... lebih kurang jew rasa cuma lobster tu agak kenyal sikit.

      Padam
  13. Ammi belum pernah try lobster pun...sbb takut dgn harganya. Ammi kan rakyat marhaen

    nampak menyelerakan betul semua lauk...ammi tengah pantang seafood ni sbb kolestrol agak tinggi huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheee... in syaa Allah ada rezeki suatu hari nanti untuk rasa lobster. Oooo... pantang seafood rupanya.

      Padam
  14. Boleh geng dengan Iman ni, suka sangat makan masak butter basah. Boleh tahan mahal jugak harga lobster kat sana, ya Kak Amie. Rasanya masa sy ke KK dulu, taklah mahal sebegitu harga lobster.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lain gerai mungkin lain harganya SK. Kami ditawarkan sekilogram dengan harga RM155.00 dan siap masak harganya RM195. Jadi, ambil sajalah yang kecik, dekat 1/2 kg, nak bagi Firdaus rasa.

      Padam
  15. yeay...seronoknya Firdaus dapat makan lobster...nampak kegembiraan terserlah dari muka dia...semua makanan nampak sedap kak

    BalasPadam
  16. sedapnya nengok lobster tu... besar betul yang mula-mula tu kak oi, rege dia pun berbaloi gitu huhuii...

    geram nengok segala macam seafood yang fresh lagi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe