Anak Buah Belanja Makan Malam

7:28 PTG

Abang Aznan (anak buah Encik Suami) beritahu kami, kalau Abang Farid dan Aseeyah sampai ke Kota Kinabalu, dia akan belanja kami makan malam. Jadinya, sebaik sahaja pulang dari Pantai Tanjung Aru ke condotel, kami segera bersiap untuk ke Pasar Malam Sinsuran. Walaupun ada beberapa tempat makan di tepi laut, nampaknya di sinilah tempat pilihan.

Makan malam di Pasar Sinsuran Kota Kinabalu


Empat keluarga gabung tiga meja makan.


Kali ini Firdaus sibuk memilih udang harimau pula.


Baik-baik dik!
Putus nanti janggut udang orang tu!


Masing-masing memilih makanan yang digemari.
Malam itu kami seramai 16 orang menjamu selera di sini.


Ada yang memilih ketam masak kam heong ( atas) dan ketam masak cili (bawah). 



Latok ini pilihan Amie. Ada dua jenis sos sebagai pencecah iaitu air asam dan belacan.


Udang goreng butter basah ini sudah tentunya pilihan kami untuk Abang Farid.
Puaslah malam itu Abang Farid meratah udang butter basah.


Udang masak sambal, kakak ipar punya.


Sayur baby kailan, kami punya.


Sotong goreng telur masin kegemaran Abang Farid.


Sotong goreng salut tepung, kami punya.
Kalau ambil sotong saiz besar, kejadiannya seperti di bawah. Sotong tepung salut tepung ini anak buah punya pesanan. Kakak ipar pun pilih saiz sotong yang sama. 

Sotong goreng salut tepung.

Ikan putih bakar.

Ikan goreng masak tiga rasa.


Ini kerang bakar.
Siap dibuang cengkerang sebelahnya.


Ini kepah. Agaknya kepah masak sos... ahaks!


Ini siput abalon.

Siput abalon masak tumis halia.

Jom cuba makan siput abalon masak tumis halia. Rasanya liat-liat dan kenyal. Kalau gigi orang muda memang bolehlah mengunyah sampai lumat!


Terima kasih Abang Aznan kerana belanja kami makan malam.
Moga perniagaan Abang Aznan bertambah maju serta dikurniakan kesihatan yang berpanjangan, dipermudahkan urusan keluarga, anak dan isteri.



Dua beradik ini anak-anak buah kami. 
Mana satu Abang Aznan yang belanja kami makan itu?


11 comments

  1. Wah...meriah makan...
    Daus tak berjauh dari kakak Aseeyah yer...😍

    Yang baju putihkah Abang Aznan🤭

    Walau baju puyih atau baju biru semoga semuanya dilimpahi rezeki yang barokah🤲

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah..seronok makan beramai ramai. Abang Aznan dah niat macam tu, rezeki Farid dan Aseeyah dapat menjamu selera sekali bila balik sabah. Sedap sedap seafood yang disajikan. Paling rare siput abalon tu lah.

    Mana satu ek? Yang rambut panjang tu kot.

    Semoga bertambah tambah rezeki Abang Aznan belanja berkongsi rezeki. Aaminnnn...

    BalasPadam
  3. abg Aznan yang ikat rambut tu ke kak?yang ada gambar dia tunjuk ketam masak kam heong tu

    bestnya seronok nengok semua seafood yang fresh tu kak... puas lah makan, kita yang tengok ni pun aduhai geram betul...
    moga murah la rezeki anak buah akak yang belanja ni ya...

    BalasPadam
  4. Semuanya nampak sedap Kak Amie..
    Terliur betul tengok ketam tu..

    Semoga murah rezeki anak buah Kak Amie belanja family makan.. Aamiin..

    BalasPadam
  5. kenduri keluarga ni sedap semua seafood menyelerakan

    BalasPadam
  6. Meriahnya!
    Seronok makan dgn keluarga besar begini...
    Tauke (Abg Aznan) baju biru agaknya, sebab biasa tauke tak makan sekali haha :D

    BalasPadam
  7. Yang baju putih tu kan, Abang Aznan? Tolong tanyakan, Abang Aznan mahu ambil Sk jadi kakak angkat tak?? Hihihi.

    Pilihan sy, Sotong masak telur masin, sedapnyaaaa... 😍

    BalasPadam
  8. meriahnya makan ramai2 mcm tu..

    rasanya abg aznan yg baju biru tu.

    BalasPadam
  9. Masing-masing ada pilihan makanan laut dan cara masakan.
    Agaknya yang tunjuk ibujari.

    BalasPadam
  10. Seronok anak buah dah besar boleh makan hasil.titik peluh diorg.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe