Sarapan Pagi di Gabion Bistro

2:47 PTG

22 Disember 2022.
Bangun tidur, Firdaus intai bawah katil. Katanya hendak mencari monster hijau. Teringatlah pula dalam buku Bahasa Inggeris Tahun 2, Firdaus dikehendaki melukis dan mewarna monster di bawah katil. Patutlah asyik disebut monster dari semalam. Kami santai-santai sahaja pada pagi tersebut kerana rancangan sepanjang hari hanya untuk shopping di One Borneo, Imago Mall dan Suria Sabah Mall  di pusat bandaraya Kota Kinabalu.

Rupanya sewaktu kita makan Nasi Lemak Sambal Sotong di Gabion Bistro, ada orang teringin nak rasa! Jadi, kami pun bersarapanlah di tempat yang sama, dengan harapan ada nasi lemak. Bagaimana pun tidak ada pula sambal sotongnya! Alahai.... rezeki tak ada sambal sotonglah tu untuk Encik Suami.

Menu sarapan pagi di Gabion Bistro

Tempat letak kereta di bahagian hadapan Ibis Styles Hotel. 


Kami masih berbual tentang dekorasi Ibis Styles Hotel ketika hendak meninggalkan bilik. Kata Encik Suami, kalau betul ada something wrong di hotel ini, mengapa pula penuh tempat letak kereta? Hahaaa... memang itulah saja tempat yang menjadi perhatiannya! Dan satu lagi, semalam ramai juga yang makan di Gabion Bistro. Lagi pula, kami hanya dapat bilik dua katil single sahaja dan bukannya family room seperti yang kami mahu kerana bilik-blik tersebut sudah penuh. Maknanya, hotel ini sama sahaja seperti hotel lain, cuma namanya unik sikit dengan hiasan dalamannya yang agak berbeza.


Rakam gambar suasana pagi dari jendela hotel.



Kami bertiga menikmati hidangan sarapan pagi mengikut selera masing-masing:
  • Nasi Lemak
  • American Bistro
  • Kaya Butter Toasted
  • Coffee
  • Tea
American Bistro


Firdaus berselera sungguh menghabiskan  sarapan American Bistro. 
Kita pun terkejut melihat pinggannya bersih licin!


Ini kita punya, Kaya Butter Toasted. 


Sekali lagi sebelum meninggalkan hotel merakam gambar sambil melihat kalau-kalau ada yang nampak pelik sikit.... ahaks!


Nampak biasa sahaja kan.



Kami tinggalkan Ibis Styles Hotel bersama kenangan mengusik jiwa.

12 comments

  1. Nampaknya Firdaus ni mempunyai selera Mat Saleh, hihi.

    Mesti pelik betul Ibis Styles ni sampai jadi bahan perbincangan, hahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhaaaa... sampai sekarang Firdaus sebut-sebut lampu meja seperti kepala paip air di bilik tu. Yang tak dapat Encik Suami lupa sudah tentulah kesan 'seret' pada lantai / permaidani di luar bilik tu. Kata Salbiah Mokhtar, nasib baik warna hitam, kalau merah lagi seram.

      Padam
  2. cantik pemandangan hotelnya. Ya.. subjek english tahun 2 ada kena lukis monster

    BalasPadam
  3. Suka tengok gambar-gambar makanan tu,lawa. Permandangan dari hotel dan di luar hotel pun cantik.

    BalasPadam
  4. Hotel tu punya konsep lain dr lain..itu ramai ygtertarik kot kak..
    Mumgkin sambal sotong cuma ada waktu malam... kene menginap di sana lg lah nampaknya kak..
    Selera omputih betul Daus ya..

    BalasPadam
  5. mungkin takde apa-apa kot, cuma kita yang tak biasa dengan deko sebegitu. saya tak pernah menginap di mana-mana cawangan Ibis. boleh cuba nanti

    BalasPadam
  6. Sedap nampak sarapan pagi tu..amboi...Firdaus tekak western erk..suka la dia kalau menu macam ni kan

    BalasPadam
  7. Bagus tidak menakutkan. Hiasan unik sahaja.
    Alahai tiada sambal sotong. Patut suami Puan Amie rasa sedikit sambal malam tersebut.

    BalasPadam
  8. kalau peminat paranormal suka kot tempat macam ni.Yang pasti tempat ini tak sesuai untuk kaki penakut macam saya menginap.Tapi untuk makan boleh ajak saya ke sini...🤭

    BalasPadam
  9. Lawak pulak Firdaus pagi pagi menjengah bawah katil. Patutlah dia teringat, pernah mewarna monster bawah katil rupanyaa. Suami kak Amie segan nak mintak rasa nasi lemak sotong kak Amie malam tadi tengok Kak Amie makan berselera sangat kot. Tu yang ajak singgah sarapan tempat sama je. Hehe...
    Nampaknya Firdaus ni selera kebaratan. Tu yang suka makan kentang dan licin American breakfast dia.
    Seram kalau nampak benda pelik. Mujur tak ada :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe