Ketam Kam Heong

4:44 PG

Assalamualaikum.



Ketam Kam Heong ini merupakan salah satu lauk-pauk berbuka puasa untuk hari kedua bagi memenuhi keinginan si bongsu. Amie gunakan resepi daripada buku masakan Selera Malaysia Chef Wan.


Resepi : Ketam Kam Heong
Sumber : Buku Masakan Selera Malaysia Chef Wan


Bahan-bahan:
3 ekor ketam - anggaran 1kg
5 ulas bawang putih - dikupas dan dicincang halus
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari
3 tangkai daun kari
6 tangkai cili padi - dibuang biji dan dihiris
2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh lada hitam yang baru dikisar
garam dan gula secukup rasa
minyak


Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam selama 5 minit setiap belah sehingga masak.
2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
3. Tambah udang kering dan goreng sehingga udang masak.
4. Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit.
5. Tambah sos tiram serta lada hitam dan gaul sebati.
6. Masukkan ketam dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
7. Perasakan dengan garam dan gula.
8. Hidangkan segera.


Amie bersama Encik Suami meratah Pecal Bukit Hijau, manakala anak-anak meratah Ketam Kam Heong.


Alhamdulillah.

13 comments

  1. rajinnya akak masak ketam...tp sy x makan ketam...n asben plak bulan2 pose nie dah ckp x nak berbuka yg susah2 katanya....

    susah tu maksud sy mcm ikan parang ke....ketam ke..lmbt makan katanya kak....mcm2 pesen....hehe...

    BalasPadam
  2. AS-SALAM
    selamat pagi kak Amie
    kak Amie npk sedap ketam tu..kalau bulan pose ni org kat rumah mmg suka seafood macam ni...kalau ikan2 mmg tak mkn bulan pose ni..

    BalasPadam
  3. Dugaan bulan pose menahan kecur melihat ketam kam heong k.amie tu hihihihi
    Suka ketam, msk apa pun mas bedal tp tulh lepas mkn terus gtl2 kt tangan :-)

    BalasPadam
  4. sedapnyer tgk kani/crap kaka ni
    meleleh ayaq lioq cheq taw
    baru jer tgk kani kat ternet nk beli but takut sampai lepas ai blk mesia plak so x jadi beli ngeee

    BalasPadam
  5. cedappnyerrr ketam ni
    stail chili crab kan..
    menu berbuka yg sgt sedapp!!

    BalasPadam
  6. salam ramadhan kak...sedapnya ketam masak kam heong tu...nnt sy pun nak cuba jugaklah resepi ni.

    BalasPadam
  7. kalau ada serbuk kari sure meletop ni kak :)

    BalasPadam
  8. Kak Amie..
    kalau Rahel dapat ni ketam kam heong memang ndak toleh kiri n kanan..hehe..

    BalasPadam
  9. uwaaaaaaaaaaaaaaaaa.......... terliurrrr!!!! tun xleh mkn ketam. allergic teruk :(

    BalasPadam
  10. selamat berpuasa kak amie... sedap nmpak ketam tu.. :)

    BalasPadam
  11. besynya berbuka dgn ketam! hari ni masak apa kak? dah start masak ke? ;D

    BalasPadam
  12. asslm Kak Amie...mgancam sggh tgk lauk ketam akak tu...tliur2 dbuatnye...

    BalasPadam
  13. Aju suka sangat. semalam sempat masak ketam kam heong nie...sedap sangat...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe