Iftar Hari Ke 8 : Ayam Cencalok

7:40 PTG

Assalamualaikum.


Hari ini anak-anak bersama Encik Suami ke bazaar Ramadhan dan pulang membawa bahagian masing-masing. Jadi, Amie pun tidaklah Perlu sibuk menyiapkan hidangan berbuka kerana Encik Suami juga membawa pulang sebungkus air tebu dan 5 biji kelapa muda. Cuma, sehari dua ini rasa kurang enak badan. Mulut pun terasa pahit. Selera untuk memilih makanan apalagi untuk memasak pun berkurangan, jauh jatuhnya, ke laut dalam! Orang kata ubat pahit mulut atau mati liur, kena pilih yang masam-masam. Benarkah begitu? Apa kata kita cuba resepi Ayam Cencalok? Ada masin, ada manis & masam! Sayangnya Ayam Cencalok Amie nampak pucat sebab terlupa bubuh kunyit! Resepi Ayam Cencalok ini Amie ambil dari SINI. Terima kasih Danial17 kerana berkongsi resepi yang diambil daripada sumber Chef Rina.


Resepi : Ayam Cencalok

Bahan A :

180ml minyak masak 

15 ulas bawang merah, dikupas dan dipotong halus - Amie gantikan dengan 1 labu bawang besar (tak sanggup menahan airmata yang mengalir di bulan puasa kerana mengupas bawang merah)
7 ulas bawang putih, dikupas dan dipotong halus 
1kg dada ayam, dipotong kecil 
140g cencaluk, dibuang airnya 
3 helai daun limau purut 
400ml air asam jawa, diambil dari 100g asam jawa, dan 400ml air 
3 ¾ sudu makan gula 
3 biji cili merah, dipotong menegak, biji dibuang, dan dipotong 3 
3 biji cili hijau, dipotong menegak, biji dibuang, dan dipotong 3


Bahan B (dikisar halus) :

17 ulas bawang merah, dikupas 

5cm kunyit, dikupas - Amie lupa bubuh
5 batang serai, dipotong halus


Cara:
1.Panaskan minyak masak, dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga rangup. Kering dan ketepikan.
2.Dalam minyak yang sama, tumis Bahan B sehingga wangi. Tambah ayam, cencaluk dan daun limau.
3.Tambah air asam jawa. Tambah gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.
4.Masukkan cili dan separuh daripada bawang merah dan bawang putih goreng tadi.
5.Hiaskan bersama baki bawang merah dan bawang putih goreng sebelum dihidangkan.


3 comments

  1. salam kak amie..sihat ke?kalau datang sini mesti ada je resipi baru..ayam cencalok tak penah makan..tp,namapk menyelerakan sungguh!

    BalasPadam
  2. Kamalia,
    sihatlah juga he he he heh... ni buat ayam cencalok ni sebab tak berapa selera nak makan.

    BalasPadam
  3. takde pulak stok cencaluk. selalu makan cencaluk dengan nasik macam tu je. tak pernah pulak disampur dengan ayam ni. mesti sedappp!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe