Agar-Agar Pelangi Berkabus

6:02 PTG

Assalamualaikum.


Amie sediakan pencuci mulut Agar-Agar Pelangi Berkabus sebagai hidangan sampingan untuk hari pertama berbuka puasa di bulan Ramadhan ini. Masuknya waktu berbuka puasa di daerah kami tepat pukul 6.25 petang. Sebentar lagi... lebih kurang 20 minit dari sekarang!


Resepi Agar-Agar Pelangi Berkabus ini hasil idea Amie sendiri. Sebenarnya bahan asasnya terdiri daripada agar-agar, santan, telur dan gula serta pewarna pilihan. Selebihnya adalah kerana suka-suka saja untuk menamakannya demikian.

Resepi : Agar-Agar Pelangi Berkabus
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan A:
10 gram agar-agar
550ml air
3/4 gula melaka parut
75ml santan pekat
1/2 biji telur
secubit garam

Bahan B:
10 gram agar-agar
550ml air
5 sudu makan gula pasir
75ml santan pekat
1/2 biji telur
setitik pewarna hijau
secubit garam

Bahan C:
10 gram agar-agar
550ml air
5 sudu makan gula pasir
75ml santan pekat
1/2 biji telur
setitik pewarna kuning limau
secubit garam

Bahan D:
10 gram agar-agar
550ml air
5 sudu makan gula pasir
75ml santan pekat
1/2 biji telur
setitik pewarna oren merah
secubit garam

Bahan E:
10 gram agar-agar
550ml air
75ml santan pekat
5 sudu makan gula pasir
1/2 biji telur
setitik pewarna merah tua
secubit garam

Cara:
1. Bahan A: Didihkan air. Masukkan agar-agar dan masak sehingga larut. Masukkan gula melaka dan kacau lagi sehingga gula larut. Tambahkan secubit garam. Bancuh 1/2 biji telur dalam 75 ml santan pekat. Tuangkan bancuhan tersebut ke dalam adunan agar-agar. Kacau hingga sebati dengan api perlahan. Tuangkan ke dalam acuan pilihan. Sejukkan.
2. Bahan B: Didihkan air. Masukkan agar-agar dan masak sehingga larut. Masukkan gula pasir dan kacau lagi sehingga gula larut. Tambahkan secubit garam. Bancuh 1/2 biji telur dalam 75ml santan pekat. Tuangkan bancuhan tersebut ke dalam adunan agar-agar. Kacau hingga sebati dengan api perlahan. Tuangkan ke dalam acuan yang berisi Bahan A. Sejukkan.
3. Ulangi cara (2) di atas untuk Bahan C, Bahan D dan Bahan E hingga selesai.


Hasil Agar-Agar Pelangi Berkabus ini agak banyak, jadi sempena bulan yang mulia ini eloklah kita menghulur juadah untuk jiran tetangga. Biarpun hanya agar-agar tapi yang penting niat kita ikhlas untuk kongsi bersama. Amie berbuka puasa dulu ye kawan-kawan!

3 comments

  1. salam amie..cantiknya agr amie tu..tergoda acik tengok

    BalasPadam
  2. Salam sayang kak amie..sedapnyer agar ni..dan cantik sekali..rajin kak amie melapis satu persatu..teringin mieza mencuba resepi ni..insyaAllah kena gi beli agar-agar dulu..TQ kak..selamat berpuasa semoga bertambah pahala di bulan mulia ini..

    BalasPadam
  3. assalam kak..akak,kite nk try buat agar2 nie..mtak ijin ye.. 8)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe