Apam Tepung Beras

2:31 PTG

Entah berapa lama teringin benar makan Apam Tepung Beras. Dahulu, memang inilah apam yang sangat Amie gemari! Tak puas makan sepotong, makan sampai 3 potong. Lepas tu tersekat di tekak pulak! Kena tolak dengan air kopi! Lama sangat tak makan Apam Tepung Beras. Kuih ini juga merupakan kuih kegemaran bonda. Dahulu manalah ada acuan yang pelbagai seperti sekarang. Kukus satu dulang penuh, dan potonglah sekeping-sekeping. Sayangnya Amie tidak pandai membuatnya sebab waktu kecil dulu hanya tahu makan saja! Syukurlah, dunia semakin canggih, dengan kata lain dunia di hujung jari. Jadi, atas peluang dan kesempatan itulah Amie bersama Encik Google mencari resepi Apam Tepung Beras. Hasilnya, di bawah inilah percubaan pertama Amie yang boleh dikatakan berjayalah juga! Terima kasih yang tidak terhingga buat penyumbang resepi, iaitu Cha Cha@myresepi.


Resepi : Apam Beras
Sumber : cha@myresepi

Bahan-bahan:
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. Kisar nasi dan air sehingga hancur.
  2. Campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dalam bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Masukkan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.



Seronoklah pula bermain dengan warna-warna. Jadilah apam beras berwarna-warni. kalau percubaan pertama menjadi, ini bermakna akan meneruskan percubaan yang kedua dan seterusnya supaya hasilnya lebih cantik dan Amie bertambah mahir!


Dunia masakan memang luas bak lautan yang tak bertepi.Walaupun banyak resepi yang mudah berkaitan dengan tepung yang belum Amie cuba, tapi Amie pasti sekiranya Amie punya kesempatan dan waktu terluang, Amie akan cuba buat. Namun begitu.... yang penting sudah tentulah ada tukang makan! 

19 comments

  1. Assalam amie, sedapkan apam tepung beras ni, saya pun selalu buat resipi cha ni, walaupun sejuk tetap lembut je, cantik kaler

    BalasPadam
  2. Asslm kak Amie... sedapnye apam tepung beras tu...

    byk termiss entry kak Amy...bubur jagung borobbo tu sgt unik...kena lak dengan pegedil jagung... mmg kat dapur kak Amy ni lah first time saya tengok...

    Ayam goreng jawa tu pun mengiurkan...ngeee... ingatkan goreng biasa...rupanya kena masak dulu baru perap...unik sungguh... ;)

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum Amie,
    alahai menariknya apam tpng beras warna warni ni..meriah gitewww..mmng sedap apam ni, ntah dah berapa kali Yatie buat apam ni..satu family mmng suka sngt..

    BalasPadam
  4. Rosa,
    waalaikumussalam.....
    ni tengah suka godek-godek tepung ni Rosa.

    FnF,
    waalaikumussalam....
    apam inilah yang paling kakak suka masa kecik-kecik dulu!
    Bartoobo tu masakan tradisi masyarakat Bugis.

    Yatie,
    waalaikumussalam....
    sedap makan ramai-ramai ni Yatie, Encik Suami pun bawa sikit ke tempat kerja dia.

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum Ami8e.. sedap2 mmg sedap.. fav ni.. dah lama tak buat.. bila2 kena buat jugak ni.. :)

    BalasPadam
  6. Amie..ummi pun nak jadi tukang makan,hik!

    BalasPadam
  7. cunnya pam tu..so kalerpul! rajin tu kak Amie beraksi di dapur!

    BalasPadam
  8. Assalam Amie.
    Kuih fav saya...mmg tak pernah jemu,hari2 pun tak pe.

    BalasPadam
  9. Cunnya colours apam2 tu!!! Nak tapau sebekas for teatime :)

    BalasPadam
  10. Lina,
    waalaikumussalam,
    kena buat Lina...he he heh

    Ummiross,
    wokey... kalau begitu, Amie pun teruslah beraksi di dapur ye Ummi!

    Ummuaisyah,
    jom sama-sama beraksi di dapur!

    BalasPadam
  11. akk apam mcm ni mmg saya suka, rasa klasik je bila makan kan. kuih dulu2 mmg sedap!

    BalasPadam
  12. Norzie,
    tu yang buat Amie turun ke dapur godek tepung...sebab suka nak makan!

    Love2Cook,
    boleh... memang dapat banyak ni untuk satu adunan!

    BalasPadam
  13. Asmara,
    betul tu... masa kecik-kecik dulu rasa ajaib sangat (hairan macamana apam yang sangat sedap ni dibuat!)

    BalasPadam
  14. Kak amie,menarik sekali apam nya.mau pindah rumah dekat kak amie ahh,abis makan barobbo trus makan apam.. gleek

    BalasPadam
  15. memandangkan tepung beras umah saya masih ada sekampit ,.aku ku cuba resepi kak amie cayang nie yo,,, mintak laluan copy

    BalasPadam
  16. Melly,
    ayok..ayokkk pindah...angkatin barangnya yah Melly hikhikhikkk.

    Azumaya,
    silakan Azu cayanggg... nanti hantar sepiring ye Azu he he heh

    BalasPadam
  17. Salam.. Not bad untuk cubaan kali pertama.. Cantik apam tu sebab berwarna-warni. Bila2 nanti teringin juga nak masak.. Nak kena ambil aura "rajin" dari Kak Amie.. :)

    BalasPadam
  18. Nur-nba,
    Amie pun selalu tertunda-tunda nak buat sebab biasanya kalau bab tepung and the gang memang kurang mahir, tapi selagi tak cuba selagi itulah kita tidak tahu sejauh mana mahir tak mahirnya kita ye Nur...

    BalasPadam
  19. As'kum Kak Amie wahh sedapnya.. sha pernah cuba tapi tak jadi.. Insyallah nanti sha nak cuba pulak resipi dari dapur Kak amie.. macehh kak amie..:)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe