Serimuka Tak Menjadi!

3:01 PTG

Assalamualaikum.





Sesekali kita kongsi resepi yang tak menjadi! Apa salahnya. Betul tak? Sekurang-kurangnya memberi manfaat kepada mereka yang baru berjinak-jinak dalam dunia masakan untuk membezakan mana satu resepi yang menjadi dengan yang tidak menjadi atau kurang menjadi. Encik Suami kata bukannya resepi Amie tidak menjadi tapi kurang menjadi! Yang menjadinya tentulah lapisan bawahnya. Yang kurang menjadi pula sudah tentunya lapisan bahagian atas. Itulah, orang kata kalau tamak selalu rugi he he hehh adalah kaitannya dengan sikap Amie kali ini. Walaupun baru pertama kali membuat kuih serimuka, tetapi Amie ingin hasilkan yang berlapis-lapis ala - ala pelangi! Akhirnya, serimuka ke makan, pelangi ke mana! Serimukannya memanglah tak berseri langsung! Pelanginya pula tak ada rupa langsung! Ha ha ha .... Amie tidak putus asa. Biarlah buruk kejadiannya, walaupun hodoh dipandang tapi Encik Suami kata rasanya sedap!!!! Katanya, boleh cuba lagi.


Senang sahaja jawapan kepada masalah Serimuka Tak Menjadi Amie ini. Terlebih air untuk bahagian atas! Insya-Allah lain kali akan diperbaiki. Jadinya, rupa bentuk kuih Serimuka Tak Menjadi yang Amie paparkan kali ini dapatlah Amie jadikan panduan untuk lebih berhati-hati jika ingin menyediakan kuih begini. Apa pun terima kasih kepada Chef Hanieliza yang sudi berkongsi resepi Serimuka Pelanginya. Jom kita semak di bawah.

Resepi : Serimuka Pelangi
Sumber :Hanieliza's Cooking

Bahan-bahan:
Lapisan Bawah

2 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
2 cawan santan cair
1 s/k garam

Lapisan Pelangi:
4 cawan santan pekat
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung kastad
1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam

Pewarna:
kuning,hijau, merah, coklat paste

Cara :
1. Masukkan semua bahan bawah dalam loyang dan kukuskan.
2. Bila telah masak, tekankan dalam loyang sehingga mampat.
3. Bancuhkan semua bahan lapisan pelangi kecuali pewarna dan tapiskan.
4. Bahgaikan adunan lapisan pelangi kepada 4 mangkuk
5. Masukkan setiap mangkuk dengan 1 warna.
6. Kukus semula pulut yg telah dimanpatkan.
7. Lapiskan dengan warna hijau dan kukus selama 10 minit dengan api perlahan.
8. Buat lapisana seterusnya sehingga habis.
9. Bila telah habis semua adunan sejukkan betui2 [dalam 4 jam] baru dipotongkan.
10. Hidangkan untuk minum petang.

10 comments

  1. Saya suka Kuih Serimuka, pernah buat tapi lapisan atas selalu terlembut...

    BalasPadam
  2. x apalah kak Amie,lain kali buleh cuba lagi...

    BalasPadam
  3. Hazila,
    sedap tapi lembik lembut sangat... tercair!

    Myda,
    he he hehh akan kucuba lagi.

    BalasPadam
  4. tak pe tak cantik yg pasti sedapppp....nti blh buat lg kasi pelangi2 bagai...

    BalasPadam
  5. Assalam amie, tak jadi pelangi pun tak apa amie, kalo dah sedap. Saya pun tak berani lagi nak buat yg pelangi2 mmg sah2 tak jadi hehe

    BalasPadam
  6. Ayah tukar tajuknya, bagi sedap bunyinya, macam rasanya (spt yg En. Suami kata):"Tak Serimuka MENJADI"!

    BalasPadam
  7. Salam.. yang penting rasa, rupa jatuh tempat ke 2.. kalu en suami kata sedap ok la tu.. penaik semangat utk buat lebih baik lain kali...

    BalasPadam
  8. okeh je kak, still nampak menyelerakan :)

    BalasPadam
  9. biasa la tu kak..saya pun kadang2 resepi yg selalu duk buat pun boleh tak jadik..heheeh...

    kuih ni pantang dia masa nak lapiskan tu kena pastikan bahagian yg nak dilapis tu dah betul2 masak baru la masukkan lapisan yg baru...moga lepas ni bleh tengok kuih pelangi akak ye..:)

    BalasPadam
  10. best jgk nie kak amie share mana yg x jadi..zila mmg x pernah buat sri muka nie kak..mgkin sambutan kt umah tu kurang..klu teringin tggu balik kg..suruh emak buat..nk jgk cuba wt sendiri..nnt2 nk cuba jgk la..:)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe