Ikan Pari Masak Kicap @ Semur
5:51 PTGNampak hitam berkilat Ikan Pari Masak Kicap @ Semur Amie petang ini! Beginilah cara bonda memasak semur atau masak kicap ikan pari masa kami kecil dulu. Kami suka sangat rasa kuah kicapnya yang manis, serta rasa pedas lada putih yang bonda tumbuk agak kasar. Bonda akan goreng ikan pari terlebih dahulu sebelum masak semur.
Resepi : Ikan Pari Masak Kicap @ Semur
Sumber : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
800 gram ikan pari - bersihkan dan potong ikut citarasa
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu makan kicap pekat
1/2 sudu makan lada putih - tumbuk kasar
3 ulas bawang putih - hiris
4 ulas bawang merah - hiris
3cm halia - hiris
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar - potong ikut citarasa
10 biji cili padi
minyak
1 cawan air
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara:
1. Lumurkan ikan pari dengan garam dan kunyit. Goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
3. Masukkan kicap, air asam jawa dan air. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan pari dan balik-balikkan. Perlahankan api.
5. Masukkan lada putih, garam dan gula secukup rasa.
6. Apabila kuah pekat, tutup api.
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
19 comments
Assalamualaikum Amie,
BalasPadamnmpk sungguh menyelerakan walaupun rupanya hitam...hitam bkn sebarang hitam tawwww..he3..selalu sngt masak asam pedas, sesekali masak kicap ikan pari ni mmng sedapkan....makan dngn nasi putih hangat2..perghhhh...sedap betulllll..
Assalamualaikum kak amie...
BalasPadamMemng betul2 mnyelerakan....perut tengah lapar ni....
Wah, tak pernah lagi makan ikan pari masak kicap. Bulan puasa ni boleh cuba utk makan sahur ke
BalasPadamassalam aie..acik belum pernah masak ikan pari menu lain selain dari asam pedas.cik mbik rsepi ye amie..tima kasih
BalasPadamAssalamualaikum Amie,
BalasPadamwah Amie,rasanya baru first time ternampak ikan pari msk kicap...mesti sedap kan??? Nampak aja dh kecur belum lagi rasa nie.
salam Amie.Org jawa klu panggil masak kicap tu...semur la.
BalasPadamBiasa MIL klu hari raya..menu wajib ayam masak semur..trbaek sedapnya!!
Yatie,
BalasPadamwaalaikumussalam.... resepi orang kampung kami ni Yatie, memang terkenal dari dulu, terutama buat punjungan waktu raya (ikan baguk, tenggiri dll ikan besar.
MP,
waalaikumussalam... alhamdulillah, memang berselera sekali makan dengan nasi panas.
Azie,
kami biasa masak, memang biasa dimasak oleh orang kampung kami!
Acik Erna,
BalasPadamwaalaikumussalam,
sedap masak kicap tau, bubuh lada putih lebih sikit!
Nuridah,
waalaikumussalam,
oh..nampaknya ramai yang baru tahu adanya resepi begini, alhamdulillah... dapat juga kita kongsi resepi orang kampung kami.
Azatie,
Memang betul tu, masak semur... walaupun hari raya ada hidangan ayam masak semur, tapi ramai juga orang kampung yang masak semur ikan untuk punjungan (yang hantar makanan kepada jiran tetangga dan saudara mara tu..)
Kak Amie cayannggg..rindunyaaa ^^..
BalasPadamMasak kicap mmg kesukaan rmai..lg hitam kuahnya lg suka...mkn dgn nasi pns2..aduuiiiii enak x terkata.. nyummnyuuumm ^__^
Assalam amie, hitam berkilat pun nampak sangat sedap ikan pari kicap tu, saya tak pernah buat msk kicap mcm ni guna ikan pari. boleh di cuba ni, tq amie
BalasPadamsalam kak amie..memalam singgah sini,dh redy2 nk tido tp mata x nk lelap jgk..BW kt sinisambil skodeng masakan akk..myelerakan lah kak..klu ganti dgn ayam pun sedap agaknya kan:)
BalasPadamAssalam Amie.
BalasPadamSedap ni kalau makan dgn nasi putih panas2....terasa lapar la pulak.
ayam semur pun nani belum masak. ada pari semur la pulak rupanya. dah lama nani tak beli ikan pari ni. kalau bulan puasa mmemang wajib beli. itu pun buat versi bakar cicah air asam je.
BalasPadamMemang sedap sangatlah ayam semur ni Kak Amie...malam2 pun gue sanggup datang woo...
BalasPadamBiasanya akk masak guna ayam lauk ni...
BalasPadamsy xleh benor ngn kicap ni..haishhh mmg menyelerakan!!..
BalasPadamtelur ke ayam ke ikan ke kalo gandingan dgn kicap mst sy berselera..makan telur goreng ngn kicap pon dh menambah2 nasik..haha..;)
tak pernah lagi mkn pari hitam legam ni..nanti nak terai lah..
BalasPadamrugunya mama tak makan ikan..hu2x..tapi mama layan pic. ni..
BalasPadamSis dh try resepi ni. Memang sedap!!! Tq Amie..hihi
BalasPadam