Iftar Hari Ke 5 : Ketupat Palas Dengan Opor Ayam

6:25 PTG

Assalamualaikum.


Hari ini Amie sediakan Ketupat Palas Dengan Opor Ayam buat hidangan berbuka puasa. Tidak ketinggalan Jus Tembikai & Laici sebagai penghilang dahaga.


Amie beli Ketupat Palas Nona sahaja. Masak ikut arahan yang diberikan. Mudah dan cepat! Amie temankan Ketupat Palas dengan Opor Ayam. Resepi Opor Ayam yang Amie gunakan juga cukup mudah! Tidak banyak bahan yang perlu disediakan. Hanya bawang putih, jintan putih, cili merah, cuka serta santan pekat. Bahannya boleh dikira dengan jari, tapi hasilnya sehingga menjilat jari! Resepi ini Amie pelajari ketika usia 19 tahun, semasa menunggu keputusan STPM! Oleh kerana kali pertama Amie mencicipi hidangan ini, (hidangan hari raya) Amie rasa terpikat oleh keenakannya, jadi Amie terus mintav resepinya dan simpan hingga ke hari ini. Terima kasih Mama Suzlin (Kampung Melayu Ampang) kerana telah menurunkan resepi ini kepada Amie. 


Resepi : Opor Ayam
Sumber : Mama Suzlin
Olahan: Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 16 bahagian
4 cawan santan sederhana pekat
10 biji cili merah - kisar
5 biji bawang putih - kisar
1 sudu makan jintan putih - kisar
1 sudu makan cuka
garam dan perasa pilihan secukupnya


Cara:
1. Campurkan kesemua bahan kisar bersama santan ke dalam periuk dan biarkan hingga mendidih.
2. Masukkan daging ayam dan biarkan selama 5 minit.
3. Perlahankan api dan biarkan daging ayam empuk serta kuah menjadi pekat.
4. Tambahkan garam dan perasa pilihan serta cuka.
5. Tutup api.



Wokey.... kami buka puasa dulu...

8 comments

  1. aslmkum amie.. segarnya tgok air tembikai laici tu.. 3 gelas tak cukup ni..

    BalasPadam
  2. ketupat ngn opor ayam..rasa cm dh nk raya jer...sedapnya la kan...

    BalasPadam
  3. wah! siap ketupat palas lagi. mak nani hanya akan buat ketupat kalau nak raya je.

    BalasPadam
  4. macam nak raya udah ni Mie ada ketupat segala dpt makan lagi bestttt biasa akak makan ngan kari je kalau ketupat ni ni ada opor mesti lebih istimewa lagi kan

    BalasPadam
  5. Salam Amie.ada ketupat....sedap cicah dg kuah pekat mcm...opor...rendang. ketupat nona mmg best....mudah dan enak rasanya .

    BalasPadam
  6. aisey kak amie..ketupat puasa ye..bukan ketupat raya

    BalasPadam
  7. aisey kak amie..ketupat puasa ye..bukan ketupat raya

    BalasPadam
  8. Kak Amie ,
    Hari kelima puasa pun dah macam hari raya.Kalau hari raya lagi meriah ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe