Papaya Passion Smoothies

8:16 PG

Setelah beberapa kali menyediakan smoothie mengikut panduan Culinary Notebooks - Smoothies & Juices  oleh Carla Bardi, Amie dapati sebenarnya rasa betik tidak kurang lazatnya berbanding buah-buahan yang lain. Menyedari hal ini, Amie lebih suka mempelbagaikan penggunaan betik, kerana selain harganya yang jauh lebih murah berbanding buah-buahan tropika lain, dan juga buah-buahan import, betik memang tidak kalah dalam membekalkan pelbagai zat dan khasiat. Pendek kata dari akar sampai ke pucuk betik mengandungi pelbagai rahsia untuk kesihatan. Namun begitu, Amie hanya kongsikan khasiat buah betik sahaja. Selain memudahkan proses penghadaman dan mengelakkan sembelit, buah betik juga dikatakan boleh merawat jerawat dan kedutan dengan cara menghancurkan buah tersebut dan menampalkan di tempat yang bermasalah setengah jam sebelum mandi. Dan yang paling ingin Amie kongsi bersama tentulah ..... khasiat buah betik selalu dikaitkan dengan pengawalan dan pengurangan berat badan di samping menghaluskan kulit dan mampu menjadikan wajah sentiasa awet muda! Benarkah begitu? Boleh klik DI SINI untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Amie hanya gunakan betik sahaja tanpa campuran passion fruit atau buah markisa. Ada pokok markisa di tepi rumah tapi tak pernah berbuah! Resepi ini Amie tulis untuk perkongsian sahaja, kalau ada buah markisa Amie akan cuba buat juga tetapi dengan menggunakan buah betik pun sudah cukup mewah dengan segala khasiatnya!


Resepi: Papaya Passion Smoothies
Sumber : Culinary Notebooks - Smoothies & Juices by Carla Bardi

Ingredients:
2 papaya peeled, seeded, and chopped
pulp from 3 passion fruitr + 1-2 tablespoon extra to garnish
2 cups (500ml) milk
1/2 cup (90ml) sweetened condensed milk
1 cup (250ml) vanilla yogurt
1 cup (250ml) crushed ice

Method:
1. Place four tall glasses in the freezer to chill.
2.Combine the papayas, passion fruit, milk, sweetened condensed milk, yogurt and crushed ice in a blender and blend until smooth.
3. Pour into the chillied glasses, garnish with the extra passion fruit pulp, and serve.


Syukur Alhamdulillah... negara kita kaya dan makmur dengan pelbagai hasil buah-buahan. Marilah kita manfaatkan kemakmuran ini untuk kesejahteraan bersama.

16 comments

  1. Assallamualaikum Amie..

    Wahh..smootie.. Betik lak tu.. ermmm sedap diminum pada waktu panas2 ni..hehehee

    BalasPadam
  2. smoothies memang susuai untuk musim panas skrng ni...last week baru buat carrot smoothies ...but x leh minum yg terlalu sejuk tekak x brpa nak ok lagik la kaka

    BalasPadam
  3. buah2 an tempatan pon setanding ngn smoothies buah oberC...nyum2..sedapnyer...

    pelawas terbaik ni!

    BalasPadam
  4. Salam Amie..klu atie makan gitu jer betik masak ni.
    Rajinnya Amie buat smoothies...warnanya cantik!
    Menu kat n3 bawah tu mmg memikat selera,nambah2 nasik gitu!

    BalasPadam
  5. salam wbt kak amie..
    sedapnya betik ni,warna dia puncantik ja..
    kak, bagi saya betik sebijik,kat sini mahal sanagt la kak..huhu

    BalasPadam
  6. waduhai...makmurmya tekak kalau dapat meneguk segelas passion smoothies tu..kalau ngantuk jadi segerr bugerr kak..

    BalasPadam
  7. Saya suka betik, walau hanya makan begitu saja.

    BalasPadam
  8. Sedapnya tengok smoothie masa tengahari ni, sejuk je tekak rasa, ummi pula memang suka betik Amie..

    BalasPadam
  9. Salam Amie.sedapnya smootie betik...dlm cuaca panas skrg...dpt minum segelas nyamannnya....
    sedap tgh lauk lunch Amie kat bawah tu....udang..ikan..sayur labu... menyelerakan sekali...

    BalasPadam
  10. Naz,
    waalaikumussalam... segar dan menyihatkan!

    Lady Ayu,
    kesiannya dia! Sabar ajelah Ayu cayanggg...

    Nens,
    Memang pelawas terbaik! Murah dan berkhasiat he he hehh

    BalasPadam
  11. Atie,
    dulu (masa pregnant anak sulung) Amie selalu order smoothie betik dari seorang kawan, teringin pulak nak buat he he hehh....

    Kamalia,
    kesiannya dik... betiklah buah paling murah di negara kita ye, mahal pulak di sana harganya!

    Rohah,
    haaa... memang kalau ngantuk jadi segar bugar sebab betik ni bagi kejutan kat perut ha ha hah

    BalasPadam
  12. Hazila,
    sedap makan betik, Amie pun suka terutama betik kawin ... manisnya lain.

    Ummiross,
    buat smoothie lagi Ummi...

    Mamasya,
    memang bagus smoothie betik... sebelum makan kat bawah tu, elok makan smoothie betik dulu barang segelas, jadi... ratah lauk aje, tak risau nak tambah nasi sebab dah kenyang makan smoothie he he heh

    BalasPadam
  13. Segernya smoothienya,melly pun hari ini makan papaya tapi makan buah nya aja..hehe

    BalasPadam
  14. wah! tak pernah try lagi jus betik. sebelum ni dah pernah buat cekodok betik. pasni leh minum jus betik lak.

    BalasPadam
  15. Melly,
    memang menyegarkan! ahhh....

    Nani,
    ooo cekodok betik ye Nani... tentu manis rasa cekodoknya tu.

    Mama Aini,
    waalaikumussalam... sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe