Sotong Goreng Taucu

8:44 PTG

Jom cuba resepi baru dari Amie's Little Kitchen. Amie masak Sotong Goreng Taucu. Amie gunakan taucu manis, tapi kena tambah gula sedikit sebab rasa masin taucu walaupun katanya manis, masih terasa! 


Resepi : Sotong Goreng Taucu
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 ekor sotong sederhana besar (500 gram) - bersihkan dan potong ikut citarasa
3 batang kacang panjang - potong serong
2 ulas bawang putih - hiris
3 ulas bawang merah - hiris
2cm halia - hiris
3 biji cili merah - hiris
3 sudu makan taucu manis
1 sudu makan kicap cair manis
1/2 sudu makan gula
3/4 cawan air
minyak

Cara:
1. Goreng sotong hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih, bawang merah, halia hingga naik bau.
3. Masukkan cili merah. Gaul rata.
4. Masukkan taucu serta air. Biarkan mendidih dan kuah menjadi pekat.
5. Masukkan kacang panjang bersama sotong yang telah digoreng.
6. Tambah kicap cair manis dan perasakan bersama gula.
7. Gaul rata dan apabila kacang panjang berubah warna, tutup api dapur.
8. Angkat dan hidangkan.



Amie sempat ratah beberapa ketul. Sedap! Sebenarnya Amie sedang menunggu Encik Suami dan anak-anak pulang dari kampung untuk makan bersama. Nampaknya lewatlah makan malam kami hari ini.  Kata Encik Suami, kakak sulungnya suruh ambil pecal di sana, tapi nampaknya sehingga sekarang (pukul 8.41 malam belum sampai lagi). Oh... panjang umur, baru disebut sudah kedengaran pintu pagar dibuka dan kedengaran si bongsu memberi salam!

27 comments

  1. selamat mkn malam bersama keluarga Amie..sure suami dan anak2 gembira sebab dah ada lauk sotong yg sedap.

    BalasPadam
  2. slmat mlm kak amie..wahh ada sotong..bertaucu lg..stock taucu kt umah nie pun byk lg..he hhee nnt2 nk msk dgn ikan..aritu dh wat sotong taucu jgk.;p

    BalasPadam
  3. kat rumah saya ni pun banyak stok taucu, tapi nampaknya kena berpantang sotong tu... kena tengok ajelah kak amie

    BalasPadam
  4. sedapnya.. tp kne tggu org mskkn br leh rse... hehehe...

    BalasPadam
  5. asslm Kak Amie...sedapnye tgk lauk sotong tu mlm2 gini..jd lapo la pulak...hihi

    BalasPadam
  6. Saya ada 2 botol taucu kat rumah gara gara terlupa ada stok tapi angkut yg baru.

    BalasPadam
  7. Assalam Amie.. terlior sungguh nengok sotong tu.. besor.. nyum nyum..

    BalasPadam
  8. waduh2 Mie,akak mmg peminat sotong ni goreng pun sodap tau,tapi beso ni sotong pasti tak cukup sepinggan tu sbb enak bangat ni

    BalasPadam
  9. Salam. Sedapnya melihat lauk sotong ni.. Lama benar tak makan taucu.. Tentu bertambah, bila dapat makan panas2.. :)

    BalasPadam
  10. sedapnya kak amie ...saya suka sgt sotong...especially tang janggut dia tu..hehehhe..tak pernah masak taucu..lain kali ada sotong bleh cuba..:)

    BalasPadam
  11. Kak zana pula kurang suka sotong tapi kalau ada, bedal juga.
    Sedap kot sesekali tukar sotong dgn ikan.

    BalasPadam
  12. salam kak amie

    sedapnya sotong, suka makan tapi tak pandai sangat masak sotong, selalu lepat liat & first time dgr ada taucu manis ni hehe

    BalasPadam
  13. kak ami..sedappnyerr..
    dh 4 hari nens x buat n3..bz + malas..hehe..
    nens dh tgk DH link susu stolle tu..thankz 4 sharing k.ami..skang kami adik beradik sepakat nk cuba jinliyuan iaitu air kalsium ionik jinliyuan..

    kalo k.ami nk tgk ni link die..boleh jgak tuk darah tggi..mane tahu k.ami ade info ttg die..;)

    www.cegahgout.com

    BalasPadam
  14. selamat pagi kak Amie...
    alah..knp tak letak cili padi banyak2?..hehe..macam Rahel pulak yg mo makan,...

    BalasPadam
  15. wahhh...sedapnya kak amie... dah lama tak makan sotong.

    BalasPadam
  16. Kasih,
    terima kasih Kasih, lewat sikit makan malam, biasanya makan sebelum pukul 6 petang (tapi di sini Maghrib pun pukul 6.30)... kira dah nak malamlah juga tu.

    Zila,
    ikan masak taucu pun kegemaran Kak Amie!

    Cheq Sue,
    ooo tengah pantang sotong ye... he he hh memang kena tengok ajelah ye Cheq Sue.

    BalasPadam
  17. Shat Mashuri,
    memang sedap kalau makan hasil air tangan orang kan Shat...

    Qasey Honey,
    waalaikumussalam,
    jemput makan QH... kami pun lewat makan ni.

    Ummiross,
    jom sama-sama ratah!

    BalasPadam
  18. Hazila,
    kalau jarang masak taucu, kadang-kadang Amie pun lupa ada stok taucu (yang dah dibukan pun tersimpan lama dalam peti sejuk).

    Sheila,
    nyum...nyumm... jom makan!

    Kak Noor,
    lupa orang kiri-kanan kalau dah jumpa sotong nih!

    BalasPadam
  19. Nur-nba,
    memang sedap kuah taucu makan dengan nasi panas, bubuh sikit terasa masin seluruh nasi!

    Quinnie,
    Kak Amie pun suka janggutnya, lagilah kalau digoreng rangup!

    Zana,
    dulu Amie pun jarang makan sotong, mungkin cara masakannya, tapi bila dah pandai goreng sotong salut tepung....mmmm bertukar suka pulak! Hari ini cuba masak taucu....

    BalasPadam
  20. Tina Othman,
    sama saja cara masaknya dengan ikan atau udang, cuma sotong ni tak boleh masak lama-lam, jadi liat... ada taucu manis.

    Nens,
    mudah-mudahan usaha untuk ayah Nens membuahkan hasil.... amin. Terima kasih atas info itu yea...

    Rahel,
    oo yaaaa... lain kali Kak Amie bubuh cili padi banyak-banyak ya Rahel...

    Izan Ishak,
    alhamdulillah Izan... kebetulan petang kelmarin EncimSuami bawa pulang sotong segar, jadi kakak cuba masak taucu pula.

    BalasPadam
  21. kalau taucu ni meti sedapp..biasa buat ikan taucu..menu ni mmg ada kelainan la kak,cantik lak tu pic nya..nice :)

    BalasPadam
  22. Assalamualaikum Kak Amie...rindu baca celoteh akak, moga akak sihat ya

    BalasPadam
  23. sedapnyaa klu dpt mkn dgn nasi panas2 nii ^_^

    BalasPadam
  24. Tihara,
    terima kasih... memang sedap masak taucu sekali-sekala, selalunya guna ikan,ni tukar dengan sotong pulak!

    Ixora,
    waalaikumussalam... windu sama kamu juga Ixora! Lama tak jumpa!

    Yana,
    betul Yana, kak Amie memang suka makan kuah taucu dengan nasi panas!

    BalasPadam
  25. Salam Amie. sy suka masakan letak taucu...cuma skrg masakan sotong kena kiv dulu sbb sotong fresh dah 2 bulan tak da...

    BalasPadam
  26. biasanya ikan/ikan bilis masak tauchu.sotong pun sedap ye? boleh mencuba nanti..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe