Apam Mentega

10:27 PG

Assalamualaikum semua. Hari ini cuaca cerah, angin bertiup nyaman, sinaran matahari terang benderang menyuluh alam. Alhamdulillah, suasana di dalam dan di luar rumah sungguh menyelesakan. Entah angin mana yang bertiup, tiba-tiba rajin pula tangan keras kejang Amie menggodek tepung dengan teman-temannya yang lain. Maka pagi ini terhidanglah Apam Mentega versi Amie. Versi Amie kali ini Amie gantikan susu cair dengan susu perisa coklat. Hasilnya, warna Apam Mentega kali ini kelihatan lebih gelap berbanding yang biasa Amie buat. Rasanya tetap sama, cuma ada sedikit aroma coklat ketika kita menikmatinya. Resepi asal bolehlah klik di Apam Mentega Gula Hangus versi Kak Siti.




Kepada yang bangun lewat pagi ini, atau yang belum bersarapan silakan nikmati hidangan pagi dengan minuman panas dan beberapa ketul Apam Mentega. Ambillah mana-mana pun, yang atas boleh yang di bawah pun boleh.




Resepi : Apam Mentega

Sumber : Amie's Little Kitchen

Resepi Asal : Apam Mentega Gula Hangus versi Kak Siti

Bahan A: Gula Hangus

1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250 gram mentega

Bahan B:

1 cawan gula pasir
4 biji telur
3 cawan tepung gandum - ayak bersama soda bikarbonate
2 sudu teh soda bikarbonate
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla

Cara:
Bahan A: Gula Hangus
1. Untuk menyediakan gula hangus, masukkan gula ke dalam periuk.
2. Masak dengan api perlahan sehingga gula larut dan berwarna perang.
3. Padamkan api dan masukkan air. 
4. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut.
5. Masukkan mentega dan kacau rata. Ketepikan.


Bahan B: Adunan
1. Untuk menyediakan bahan adunan, pukul gula, telur dan esen vanila hingga kembang.
2. Masukkan gula hangus yang masih panas tadi.
3. Masukkan susu dan diselang-selikan dengan tepung. Gaul rata. 
4. Panaskan pengukus dan acuan. Tuangkan adunan ke dalam acuan. 
6. Kukus selama 12 hingga 15 minit.


Amie gantikan susu cair dengan susu perisa coklat. Sukatan gula pasir sepatutnya 1 1/2 cawan tapi Amie gunakan 1 1/4 cawan.





Selamat berhujung minggu! Amie masuk dapur semula untuk persiapan hidangan tengahari. Pagi ini memang rasa ceria sebab rumah sudah dibersihkan, pakaian sudah tersidai di jemuran dan segala urusan berjalan lancar hasil kerjasama Encik Suami dan anak-anak! 

19 comments

  1. salam kak Amie..
    sedap nmpknya apam tu..tersusun sopan je..hehehe

    BalasPadam
  2. Ummiaisyah,
    bertenggek2lah pulak apam tu ye...

    BalasPadam
  3. waw cantiknya apam, nampak sedap makan petang2 :)

    BalasPadam
  4. Tihara,
    memang boleh makan sampai petang ni, buadak2 suka...buat lebih sikit.

    BalasPadam
  5. assalam k.Amie
    nak bekfas kat sinilah he he makan apam yg comel2 ni
    kita wat cekodok manis je k.Amie, hari cuti masak nk makan umah kenduri kawen he he

    BalasPadam
  6. Kak Amie...cantek2nya apam mentega tu..tergoda gue..

    BalasPadam
  7. Salam kak amie!! Canteknya apam akak, suke pulak tgk, leh cuba ni kak sbb kita suke apam, kaler dia pun cantek jerr, lapo pulak tgk ehehe.... Selamat beristirehat dgn family kak!

    BalasPadam
  8. salam kak amie... kat sini hujan renyai2 sejuk je ..alhamdulillah ... dah beberapa hari asyik panas membahang je .. rajin kak amie godek2 tepung maka terhasillah apam mentega .. comel betul ... hihi..kalau dah nak hulur pinggan ni :)

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum Amie,

    Comelnya apam ni Amie....nak sikit he.he.he......

    BalasPadam
  10. rajinnya. pagi2 layan apam.

    BalasPadam
  11. adunan nie dpt brpa ketui kak?.....

    BalasPadam
  12. Mama Sara Nur,
    petang ni kita pun dapat jemputan makan juga....

    Rahel,
    cantik macam orang juga ye Rahel...

    Ika,
    ini ajelah apam yang pandai dibuat, dan memang kegemaran anak-anak.

    BalasPadam
  13. Wani,
    cuaca tempat kami tenang & nyaman... hadooiii boleh santai-santai sambil kunyah apam!

    Ros,
    waalaikumussalam,
    jemput Ros... jemput makan sama.

    Kak Sam,
    tengah datang mood rajin godek tepung kak.

    Myda,
    bergantung kepada saiz acuan, tapi kak Amie memang dapat banyak... sayangnya tak kira berapa banyak... lebih 30 ketul kot... sebab sempat bagi jiran kiri dan kanan, anak-anak pun kenyang makan.

    BalasPadam
  14. Amie..ummi sukanya apam mentega ni,kalau datang rumah Amie tak pernah kecewa, makanannya sedap2 belaka.

    BalasPadam
  15. Ummi,
    terima kasih sudi datang, walaupun Ummi dah jauh ke Bangi tapi tetap juga berkunjung ke dapur Amie... terima kasih Ummi sayang!

    BalasPadam
  16. memang suke apam mentega resepi kak fiza ni. idea baik tukar susu coklat kan. hmmm best best

    BalasPadam
  17. Salam kak amie! saya buat apam ni tadi lepas tengok akk post kat sini. TQ kak! mmg sedap! :D

    BalasPadam
  18. lama betul tak masak apam gula hangus ni...saya ni dah lama teringin nak makan tapi tang nak buat gula hangus tu malas betul..hehehhe

    BalasPadam
  19. Izah,
    memang apam mentega kesukaan ramai, lemak manis gebu...

    Ummiross,
    baru nak lembut-lembutkan tangan godek tepung ni Ummi.

    Quinnie,
    kadang-kadang memang malas nak buat gula hangusnya, tapi kalau dah datang rajin memang terus jadi.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe