Tempe Goreng

7:57 PTG

Salam petang Rabu. Jom makan Tempe Goreng. Sebut tentang tempe, ia memang sinonim dengan hidangan tradisi masyarakat Jawa. Sewaktu Amie berkunjung ke Pulau Jawa pun memang asyik bertemu tempe! Di mana-mana sahaja ada tempe, bukan sahaja di warung, di restoran malah di hotel! Juga tidak ketinggalan hidangan tempe di hotel kraton semasa kami berada di Yogyakarta. Ada lagi satu teman tempe di sana iaitu tauhu. Namun, tempe dan tauhu di sana memiliki keenakannya yang tersendiri dan belum lagi Amie temui di sini. Biarpun harganya murah, namun tempe dikatakan mempunyai pelbagai zat termasuk kabohidrat, lemak, serat, juga vitamin B12. Tempe juga mengandungi enzim serta komponen bakteria  yang memberi banyak faedah kepada kesihatan manusia. Oh! Ada lagi info tentang tempe, ini yang menarik untuk dikongsi bersama, kerana tempe dikatakan mampu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah dan dipercayai dapat mencegah penyakit kurang sel darah merah. Banyaknya khasiat tempe! Mungkin ada lagi khasiatnya yang lain. Wokey.... Tempe Goreng sudah terhidang di bawah. Mulanya Amie nak goreng macam biasa, bubuh ramuan, celup dalam tepung dan terus goreng tapi tiba-tiba teringat ada sedikit breadcrumbs lebihan Ayam Goreng Salut beberapa hari lalu. Jadi selepas celup ke dalam adunan tepung, Amie salut dengan cebisan roti yang tinggal sedikit itu. Sebelum ini memang Amie pernah beberapa kali terserempak dengan resepi nugget tempe di blog teman-teman tapi belum sempat untuk mencubanya. Amie hanya buat Tempe Goreng saja. Tempe di Sabah ada macam-macam bentuk, termasuk empat segi, segi tiga,  bentuk selinder dan sebagainya. Amie beli bentuk selinder dan hasilnya bila dipotong jadilah bulat-bulat. Sesiapa yang boleh makan tempe, jemput makan sama. Yang tak pandai makan tempe, duduk diam-diam ye... he he hehhh.


Resepi : Tempe Goreng
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 batang tempe - potong setebal 1cm / ikut cita rasa
1 ulas bawang putih - tumbuk
1 ulas bawang merah - tumbuk
1cm halia - tumbuk
1/2 sudu serbuk kari
1/2 sudu jintan manis - tumbuk
1/2 sudu serbuk pati ikan bilis
1 cawan cebisan roti - breadcrumbs
minyak

Bahan adunan:
1 biji telur
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
secubit garam

Cara:
1. Gaul tempe bersama bawang putih, bawang merah, jintan manis, serbuk kari dan serbuk pati ikan bilis. Ketepikan.
2. Campurkan kesemua bahan adunan dan sebatikan dalam keadaan pekat.
3. Lumurkan tempe dengan bahan adunan.
4. Kemudian salut tempe tadi dengan cebisan roti.
5. Goreng hingga masak. 


19 comments

  1. assalam amie..ehem pertama kali mama nampak tempe yg berbentuk bulat..he2x..ehem kat indon memang senang jumpa tempe direstoren2 mereka..

    BalasPadam
  2. Salam kak amie! alahaiiiiii mengidam dah lama nak makan tempe kak huhu... kat sini ada org indonesia jual tp tahu pulak kat mana nak pergi beli uuuwaaaa....sedapnyerr! cicah dgn sambal kicap pedas2 aduhhhhh... mmg tak makan nasik lerrrr :D

    BalasPadam
  3. Mama Aini,
    memang di sini banyak jual tempe bentuk selinder, kalau kita potong b ulat2lah jadinya.

    Ika,
    bila Ika sebut pasal cicahnya baru perasan tak bubuh sambal pencicahnya di situ...ha hahahh dah habis licin semuanya!

    BalasPadam
  4. Salam Amie..klu dah mengalir darah jawa..kawen ngan org jawa,pandai la mkn tempe.
    Ingat dulu masa 'muda2'..hihi.Klu kakak msk sambal tumis ikan bilis + tempe..mesti atie kutip ikan bilis jer sbb xsuka tempe!
    last2..kawen ngan org jawa...belajo2 lar mkn tempe..padan muka.hikhik

    BalasPadam
  5. salam kak amie
    x pernah jumpa lg tempe bulat-bulat kt cnie..cicah sambal kicap sedapnya ..alahaiii terliur dh.

    BalasPadam
  6. Atie,
    ha ha hahh.... yang tak disukalah itu yang kita dapat ye Atie... tak apalah Atie, tempe banyak khasiatnya, keluarga belah suami Amie pun tak pandai tempe tapi Amie 'belasah' je, lama-lama diorang makan juga...

    BalasPadam
  7. Zila 4ever,
    ginilah bentuk rupa tempoe Sabah... he he heh

    BalasPadam
  8. Salam Amie :)
    Tak pernah jumpa tempeh yg begini bulat2 selalu dlm bentuk 4 persegi atau yg dlm bungkusan daun tempeh..dh mcm ruper burger pun ada... cicha ngan sambal kicap pun best!!!

    BalasPadam
  9. dah lama x makan tempe...sebab tempe kat sini banyak dlm plastik. x sedap.. kalau kat kg balut dgn daun...mmg sedap goreng cenggini dan makan lak dgn sambal kicap...mabeles. Cuma lom pernah bubuh serbok roti tu.

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum Amie

    cantiknya tempe tu...biasa kalau yg bulat2 gini senang nk dpt kat Indonesia.Thks for sharing Amie...boleh masuk list dulu...hehe.

    BalasPadam
  11. menarik tempe kat sana ye k.amie... pestime tgk bentuk silinder tu... resepi pun menarik utk dicuba.

    BalasPadam
  12. bestnya resepi ni amie...smple tp dh nmpk kesedapan tu...cantik tempe tu kan..bntk love ada tak? hihihii

    BalasPadam
  13. asslm Kak Amie...tempe sabah cmtu yer bentuknya bulat2...biase tgk tempe 4segi pjg...mcm kan...hehehe...
    ape2 pon sebab tgk tempe goreng tu...mkn dgn sambal kicap mmg mgancam...perghhhh

    BalasPadam
  14. Kak Amie sha tak pernah tengok tempeh bentuk silinder hehee.. wahhhh resipe pun best!

    BalasPadam
  15. Amboi,bestnya tempe goreng tu,boleh cicah ngan sos cili la...

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum Amie

    Perhhh!!! Tempe...bestnya kalau makan dgn sambal kicap...kalau tempe ni tak yah makan ngan sambal kicap lepas goreng terus ngap jer masa panas2 tu pasti ada bunyi krap krup...best!

    Selamat Menjamu Selera :)

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  18. my fveretku...tempe..
    kalau dulu2 kt kg,hari2 mkn tempe..lg pun murah....dan bnyk khasiatnya...

    BalasPadam
  19. tempe masak tumis jawa pun sedep...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe