ADSENSE

Ahad, 26 Mei 2013

Puding Roti Versi Tembikai

Assalamualaikum.
Jom sejuk-sejukkan tekak di pagi minggu yang terang benderang disinari cahaya matahari yang semakin terik ini dengan menjamah Puding Roti Versi Tembikai di dapur Amie. Terima kasih buat Naimah Md Ludin yang sudi berkongsi resepi yang enak dan cantik ini di BUKU RESEPI.

\

Resepi : Puding Roti Versi Tembikai

Oleh: Naimah Md Ludin


Bahan-bahan:

-1 tin susu cair
-1 cawan gula
-1/2 cawan susu pekat
-1 sudu kecik asen vanila
-4 keping roti gardenia
-1 biji telur
-1 sudu besar butter
-5 cawan air
-1 paket agar2 tali (20g)
-pewarna (merah/hijau)
-1/2 sudu kecil biji selasih

Cara masak:
- masak agar-agar dengan 5 cawan air dan 1 cawan gula sampai mendidih dan agar-agar hancur
- blend roti gardenia, telur, susu cair, susu pekat, esen vanila & butter
- campurkan bahan yg dibland dalam agar2 yg dah mendidih..kacau sebentar dalam 3 minit, tutup api.
- bahagikan kepada 3 bekas dan 2 bekas dimasukkan pewarna merah dan hijau, 1 bekas biarkan tanpa pewarna
- masukkan adunan merah dalam acuan (bentuk 3 segi) dan taburkan biji selasih
- sejukkan adunan merah dan kemudian tuang perlahan aduanan tanpa warna
- akhir sekali tuang adunan warna hijau perlahan2 bila lapisan putih dah keras
- sejukkan dalam peti.
- dah sejuk, keluarkan dari acuan dan potong ikut kreativiti sendiri



Seronoknya kalau resepi yang kita cuba menjadi!



Kredit sepenuhnya untuk tuan punya resepi Naimah Md Ludin!



20 ulasan:

EmbunRosaliza berkata...

Assalam amie, cantik puding rito embikai ni, mesti nyaman je masuk tekak ni,lemakmanis n berkrimmmm nyummmmm3x

Amie berkata...

Rosa,
waalaikumussalam... memang sedap... sambil potong sambil suap ke mulut hihihiii

Norzie hany berkata...

Assalam Amie,dah lama akk tak singgah sini.
Cantik dan kemas aje kejadian puding roti tembikai amie.

mala berkata...

cantik ...

Shiela berkata...

Cantek bangettt.. Nyaman yer kalo dapat.. :)

Melly Octaviana berkata...

Pudding nya cantik,rasanya pasti enak... ;)

Wani berkata...

salam kak amie.. cantiknya puding dah tengok macam tembikai hihi

Wani berkata...

salam kak amie.. cantiknya puding dah tengok macam tembikai hihi

tun_telani berkata...

Salam kak amie..cantiknya puding tembikai akak.. tun pun baru wat puding roti gak, resepi kak hana, tp gambar xcantik lak.huhu

LiNa_Pg berkata...

salam kak amie..memang sangat cantik puding tembikai ni..
Nampak begitu anggun sekali pose tu hehe..

LiNa_Pg berkata...

salam kak amie..memang sangat cantik puding tembikai ni..
Nampak begitu anggun sekali pose tu hehe..

LiNa_Pg berkata...

salam kak amie..memang sangat cantik puding tembikai ni..
Nampak begitu anggun sekali pose tu hehe..

mama sara nur berkata...

selamat petang k amie
cantiknya puding tembikai ni
potongan pun sama
sedapkan makan sejuk2
sy baru duk intai2 resepi puding ada terfikir nk buat puding tembikai jgk he heee

Bbwana adienia berkata...

salam kak..

puding tembikai tu memang betul2 sebijik macam tembikai..cantik la kak..tahniah.

azieazah berkata...

Kalu saya kecik-kecik dulu, puding (agar-agar la time tu) gaya tembikai ni, selalunya dibuat hantaran bertunang or hantaran bernikah jer. Takda chance la nak makan time biasa-biasa ni... hehehe

rahel berkata...

memang jeles berabis bah ku tengok ni pudding...sebijik mcm tembikai...nyaman...

Yana Shaiful berkata...

Salam Kak Amie..mmg cantik sgt puding tembikai itu..sejuk tekak ni klu dpt sepotong dua hihii

Rohah berkata...

Ayu temen puding kiye..wes suwi pingin nggawe, tp kok rak kejajal waei..

Yanie berkata...

Salam...cntk puding tu...kt mane nk dpt bekas 3 segi tu ye...

Nureyka Fiqa berkata...

mcam mne nak memotong puding tersebut menjadi 3 segi seperti kita potong tembikai yang real..tolong tunjukkan..sbb time buat..jadi senget 3 seginyer..