Makan Tengah Hari di Rumah Makan Singkarak Raya 03 Masakan Padang

10:03 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pak Herman dan Pak Rajaab dengan masakan Padang memang berpisah tiada! Kami pun tidak sempat memikirkan tentang menu makanan di setiap daerah yang kami datangi. Makan sahajalah apa yang dihidangkan untuk kami. Namun begitu, di hati berharap mudah-mudahan ada rezeki untuk berkunjung ke Jambi dan Palembang dan sudah tentu tidak akan melepaskan peluang untuk menikmati air tangan atau masakan di sana selain masakan Padang.

Kali ini Pak Herman membawa kami untuk kesekian kalinya makan tengah hari hidangan masakan Padang lagi di Rumah Makan Singkaran Raya 05 yang terletak di Jl. Soekarno Hatta No.99, Talang Klp., Kec. Alang-Alang Lebar, Kota Palembang, Sumatera Selatan 30153, Indonesia.


Rumah Makan Singkarak Raya 03 Masakan Palembang


Rumah Makan Singkarak Raya 03 dibuka 24 jam dan mempunyau ruangan makan yang sangat luas. Para pelanggan boleh memilih samada makan di dalam rumah makan atau di bahagian luar.


Pada mulanya kami hendak makan di bahagian luar tetapi suhu yang agak panas, membuatkan kami kembali semula ke bahagian dalam rumah makan.

Sebahagian tempat makan di bahagian luar.



Antara lauk-pauk yang dihidangkan termasuklah ayam panggang, ikan goreng, ikan panggang, sambal hijau, gulai nangka dan ulam-ulaman.






Rendang Daging

Ulam-ulaman.

Bismillah.

Selamat menjamu selera!

Alhamdulillah.

Selesai makan, kami tunaikan solat jamak di surau yang disediakan.


Ke mana tempat tujuan selepas ini?


8 comments

  1. Alhamdulillah
    Selamat menjamu selera
    Tentu enak2 juadahnya

    BalasPadam
  2. sambal hijau tu mesti ada kan, penambah selera makan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lauk wajib tu Dana. Mesti ada di mana-mana rumah makan Padang / Minang.

      Padam
  3. Masakan padang yang paling mbul suka sih paru goreng kak amie, ditambah sambal hijau dan daun singkong rebus...pake kuah dikit dan ada kol gulainya mantab

    BalasPadam
    Balasan
    1. Daun singkong rebus memang selalu kami temui di rumah makan Padang / Minang.

      Padam
  4. Masakan Padang Di kota asalnya memang sedaaap. Tapi biasanya masakan Jambi tak jauh beda dengan Padang. Makanan Palembang aja aja yg beda. Tapi saya suka juga Krn mostly olahan ikan. Saya tak terlalu suka ikan, tapi kalo diolah jadi pempek, Laksan, Burgo, celimpungan, tekwan, model, saya sukaaa kak Amie 😍😄

    BalasPadam
  5. Sambal hijau tu sampai sekarang SA x pandai buat

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe