Ikan Sulig @ Jepun Goreng Balado

5:54 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Bagaimana cuaca di tem-pat rakan-rakan sekalian? Di LDU langit muram durja, mendung menyelimuti alam. Gelap dan suram!

Seperti biasa, kita baru saja selesai masak, dan sedang menunggu Encik Suami dan Firdaus pulang dari sekolah agama. Kali ini Amie masak Ikan Sulig Goreng Balado. Camouran serai ketuk dan daun limau purut ramas menaikkan aroma sambal lado!

Ikan Sulig @ Jepun Goreng Balado


Satu ekor ikan sulig sudah digoreng minggu lepas, dan tinggal seekor lagi yang belum diolah. Goreng sahajalah, tetapi tambahkan sambal balado.

Resipi Ikan Sulig @ Jepun Goreng Balado
Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan sulig @ jepun seberat 400 gram - bersihkan - kelar-kelar - lumur dengan sedikit garam dan kunyit
  • minyak untuk menggoreng tenggelam
  • 2 helai daun limau purut - buang urat belakang - ramas
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar kasar:
  • 4 tangkai cili hijau
  • 2 tangkai cili merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1/2 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Goreng ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak bekas gorengan ikan di dalam kuali.
  3. Tuangkan bahan kisar.
  4. Masak sehingga pecah minyak.
  5. Peraskan dengan garam / gula / perasa pilihan.
  6. Tuangkan jus limau nipis.
  7. Masukkan daun limau purut.
  8. Kacau rata dan setelah daun limau purut berubah warna. Padamkan api dapur.
  9. Tuangkan sambal di atas ikan sulig goreng tadi.
Ikan Sulig @ Jepun Goreng Balado

Ikan Sulig @ Jepun Goreng Balado sedang menunggu kepulangan Encik Suami dan Firdaus.

5 comments

  1. Geram la tengok ikan Jepun ni.. gemuk2..kat sini ada tp kurus2...

    BalasPadam
  2. Comelnya ikan tu ...
    Nanti nak suruh Adah cuba ikan Jepun ni...

    BalasPadam
  3. Comelnya ikan tu ...
    Nanti nak suruh Adah cuba ikan Jepun ni...

    BalasPadam
  4. cantik potongan ikan tu...ammi penah buat tapi pisau tak berapa nak tajam jadi macam kurang halus potongannya

    BalasPadam
  5. Sukaaa dengan ikan daging tebal macam nih. Apalagi pakai sambal belado. Makin manteeep, gurih dan pedas 🤤👍. Best lah kalo kak Amie dah mulai masak 😍

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe