Kepala Ikan Senangin Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas

6:25 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Biasanya petang-petang begini kita sudah siap masak, dan duduk di ruang tamu menunggu kepulangan Encik Suami dan Firdaus dari sekolah agama. Hari ini cuti sempena perayaan Deepavali, dan sekolah pun tutup. Firdaus pula sedang melayan para tetamu kecilnya. Mereka menziarahi Firdaus yang sudah masuk hari kelima masuk jawi. Pagi tadi, Firdaus tanya : Bolehkah hari ini Daus makan kentang goreng? Amboi! Rindu rupanya budak kecil ini hendak makan goreng-gorengan. Apabila kita kata boleh, cepat-cepat Firdaus kata : Goreng lebih ya Mommy. Nanti Daus hendak ajak kawan-kawan makan.

Sebelum itu kita cerita tentang Kepala Ikan Senangin Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas. Walaupun bahagian kepala, tetapi potongannya sampai ke badan ikan yang penuh isi. Menu ini Amie masak minggu lepas. Ketika itu Amie kurang sihat. Semua yang masuk mulut terasa pahit. Tiba-tiba teringin makan masak lemak cili padi. Jadi, Amie pun olah dua potong kepala ikan senangin. Encik Suami dan Firdaus kata, masakan lemak cili padi ini sangat sedap. Kita hanya jamah sedikit sahaja. Itulah, kalau kurang sihat, mulut rasa pahit semua yang sedap jadi sebaliknya.

Kepala Ikan Senangin Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas

Firdaus bersama tetamu kecilnya : Khalid, Vincent dan Abu.
Firdaus jamu tetamunya dengan kentang goreng dan kropok lekor Sandakan. Encik Suami sediakan  jus tembikai.


Berbalik cerita tentang Kepala Ikan Senangin Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas ini, seperti biasa Amie kisar bahan perencah dengan nanas. Oleh kerana nanas yang digunakan sudah masak, jadi Amie tambahkan asam keping untuk rasa masam dalam masakan.

Resipi Kepala Ikan Senangin Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas
Bahan-bahan:
  • 2 keping bahagian kepala ikan senangin seberat 800 gram
  • 1 cawan hirisan nanas 
  • 5 batang kacang bendi
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 helai daun kunyit - siat dan simpul
  • 250ml santan pekat
  • 500 ml santan cair
  • garam / gula /perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
  • 30 biji cili padi 
  • 3 cm kunyit hidup
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 cawan hiirisan nanas
Cara memasak:
  1. Masukkan bahan  kisar dan serai ke dalam periuk dan masak hingga kering.
  2. Kemudian masukkan hirisan nanas diikuti dengan santan cair. Biarkan masak sehingga nanas layu. 
  3. Seterusnya masukkan kepala ikan senangin, asam keping, kacang bendi, daun kunyit dan  diikuti dengan santan pekat.
  4. Kacau selalu sehingga kuah mendidih dan ikan masak.
  5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
  6. Kacau sekali dua. Keluarkan asam keping dan padamkan api dapur.

5 comments

  1. ngencis kak oiiiii dah laa tgh lapar ni🤣

    BalasPadam
  2. Sedapnyaaaaa...Pak Zain suka kalau masak kepala ikan macam ni..dibelah dua kepala tu..tapi SA suka kalau masak sebiji2 especially masak kari..

    BalasPadam
  3. Melihat fotonya saja dah lapaaaar kak amieee 🤣🤣🤣🤣. Daus pasti rinduuuu sangat dengan makanan maminya saat nanti jauh sekolah atau merantau ❤️.

    BalasPadam
  4. Sajian mewah dan menggugah selera...patut mbul praktikkan tuk jamuan bila ada tamu. Menu ikan adalah kesukaan semua. dan bagian kepala adalah terlezatnya 😍

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe