Sarapan Apa Pagi Ini?

10:28 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sudah beberapa hari teringin makan lempeng cair cecah kuah Kari Ikan Bawal Hitam yang sudah membeku dalam freezer. Encik Suami pula, setiap pagi selepas solat subuh terus keluar membeli sarapan pagi. Belum sempat kita masuk dapur, sarapan sudah tersedia di atas meja. Jadi, tertangguh-tangguhlah hendak melempeng.

Pagi tadi, selepas solat subuh, kita terus ke dapur. Nyahbeku Kari Ikan Bawal Hitam dan terus buat adunan lempeng cair tambah hirisa daun ketumbar. Untuk Firdaus, kita buatkan cucur jagung tambah udang. Tajam betul daya hidu budak kecil itu. Tiba-tiba muncul di dapur ketika kita sedang goreng cucur. Katanya : Daus terbau cucur. Mommy goreng cucurkah?

Tidak lama kemudian Encik Suami datang, dan tanya : Buat sarapankah?
Ya, inilah sarapan kami:
  • Lempeng Cair Daun Ketumbar
  • Kari Ikan Bawal Hitam
  • Cucur Jagung Campur Udang

Kari Ikan Bawal Hitam
Lempeng Cair Daun Ketumbar
Cucur Jagung Campur Udang

Lempeng Cair Daun Ketumbar

Kari Ikan Bawal Hitam


Cucur Jagung Campur Udang

Cucur Jagung Campur Udang ini memang Firdaus satu oranglah yang menghabiskannya! Kita dengan Encik Suami dapatlah merada tiga empat ketul. Selebihnya kami makan lempeng saja.

13 comments

  1. Saya pagi ni sarapan sandwich dengan tauhu begedil lebih dari majlis kawan semalam.

    BalasPadam
  2. sedap nampaknya cucur jagung tu..nak tanya bila goreng cucur jagung tu meletup2 x? sebab kita pernah goreng alahai meletup2 jagungnya

    BalasPadam
  3. sedappnya lempeng
    ciknur mkn cekodok pisang pg td

    BalasPadam
  4. SA pagi tadi makan mee goreng as usual...

    BalasPadam
  5. sedap kak bau dia semerbak 1 dapur mestila Daus boleh tahu hehehhe

    BalasPadam
  6. kak lempeng tu kalau x habis bleh laa hntr ke sini😁😁

    BalasPadam
  7. Puas fikir... uncle tak ingat uncle sarapan apa pagi tadi... hahahah

    BalasPadam
  8. Pastilah wanginya menyebar kemana2 nih 😍😍👍. Penasaran sangat dengan rasa lempeng cair itu ❤️. Mirip pancake yaa bentuknya

    BalasPadam
  9. sangat menyelerakan...mbul ingin mencicip cucur jagung. itu kalau di tempat mbul namanya perkedel jagung kak amie...

    BalasPadam
  10. Akhirnya dapat juga Kak Amie melempeng ye :D
    Cucur jagung tu, amboi lawa betul kejadiannya...

    BalasPadam
  11. Saya sarapan mamak bawah rumah jer .. Senang hahahah :P

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe