Jom Berkenalan dengan Ikan Jepun @ Ikan Sulig

6:25 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Ikan Jepun juga dikenali dengan nama:

  • Ikan Delah @ Ikan Ekor Kuning - Indonesia
  • Ikan Sulig - Sabah
  • Dalagang Bukid - Filipina
MIL panggil ikan buntut kuning! Menurut MIL isi ikan buntut kuning ini sangat sesuai dijadikan serondeng dan makan dengan kerak!


Ikan Sulig @ Ikan Jepun


Walaupun bentuknya agak leper tetapi isinya penuh, putih dan sangat lembut. Senang dibersihkan kerana sisiknya kecil dan lembut.


Siapa tak geram melihat jejeran ikan sulig segar di Eco Fresh Sri Perdana.
Goreng saja pun sudah cukup sedap!


Rembatlah dua ekor!

2 ekor ikan sulig seberat 700 gram.


Di bawah ini Amie kongsikan salah satu makanan tradisi masyarakat Melayu Cocos iaitu kepedel. Kepedel ini biasanya ditemui di dalam nasi berkat orang Cocos. Biasanya MIL gunakan isi ikan buntut kuning @ ikan sulig untuk dibuat kepedel.


RESEPI TRADISI YANG SEDAP : KEPEDEL @ CEMPEDEL

Tiba-tiba teringin makan kepedel dan serondeng ikan sulig! Mudah-mudahan mambang rajin segera terbang dari Tanah Jauhar ke LDU!

8 comments

  1. sekali pandang macam ikan kerisi pun ada amie, kak ana rasa pernah makan di jadikan ikan bakar di gerai Sabahan kat KL ni, sedap isinya .

    BalasPadam
  2. nampak elok cantik ikannya kak, bulat molek depan nya tu

    BalasPadam
  3. Ikan ni pernah tengok tapi tak tau nama. Sedap nampak kepedel tu. Boleh try nanti.

    BalasPadam
  4. Saya rasa, macam tak pernah nampak ikan sulig ni di tempat saya. Nampak besar, ikannya.

    BalasPadam
  5. Ikan Jepun ni dah jadi ikan fav SA kak..

    BalasPadam
  6. Ooooo ini ka namanya ikan jepun.... Tak pernah rasa isi ikan jepun ni :)

    BalasPadam
  7. Nampak sedaaaap kak amiiii 😍😍😍. Ikan ini fav saya juga. Tapi tak pernahlah buat sendiri. Saya msh blm pandai masak ikan, dan lagi yg suka cuma saya 😅. Makanya kalo nak makan ikan, saya prefer beli saja.

    Memang sedap ikan ekor kuning nih..mama dulu sering buat ❤️. Biasa di bakar.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe