Sate Padang Uda Jon Pariaman

8:23 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selepas lawatan ke Masjid Muhammad Cheng Ho, Pak Rajaab memandu kami untuk menikmati Sate Padang Uda Jon Pariaman. Ketika itu jam sudah menunjukkan angka 10 malam. Rasanya hendak pulang saja ke hotel dan terus berehat. Kawan-kawan pula hendak makan sate Padang. Ikut sajalah.

Sate Padang




Masih mampu melemparkan senyuman walaupun muka sudah kelihatan letih dan berminyak-minyak. Kami memilih untuk duduk di bahagian luar restoran. Lebih terbuka dan berangin.



Saiz ketupat di sini besar-besar belaka! Rasanya kelongsong ketupat bukan diperbuat daripada daun kelapa. Ibaratnya sebiji ketupat mewakili lima atau enam biji saiz ketupat biasa.

Kuah Sate Padang

Sate Padang Uda Jon Pariaman


Sate Padang Uda Jon Pariaman sudah ada di depan mata. Apalagi? Jomlah makan. Bismillah. Ada yang tak biasa makan Sate Padang Uda Jon Pariaman. Rasanya memang berbeza dengan Sate Padang yang pernah kami makan di Padang. Syukurlah ada jualan sate ayam kuah kacang dan lontong di gerai sebelah. Bolehlah beli. 

Sate Ayam Kuah Kacang & Lontong

Minuman pembasah tekak malam itu sudah tentulah es jeruk!


9 comments

  1. Nampak sate tu dicelup dalam kuah sate terus.
    Es jeruk tu menggoda.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya betul. Celup sate dalam kuah. Lepas tu tuang kuah sate atas sate.

      Padam
  2. Pagi² lapar dibuatnya tengok gambar sate Kak Amie.

    BalasPadam
  3. Naaah saya sukaa kuah sate Padang yg berwarna merah coklat begini 😄👍. Krn kuah sate Padang ada bermacam2 kak Amie. Tergantung dari daerah asalnya. Yg warna kuning saya tak terlalu cocok, tp kalo kemerahan atau coklat saya suka 😄.untungnya di jakarta ada banyak penjual sate Padang yg enak. Jadi tak payah ke Padang kalo teringin 😅🤤

    BalasPadam
  4. lamanya tak makan sate padang kak, akak lagi la makan di indonesia mesti lain kan rasanya

    BalasPadam
  5. ooo..lain ya kuah di Palembang dgn di Padang...mungkin sudah diolah ikut citarasa daerah...es jeruk mmg the best!!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe