Kenali Keluarga Ikan Sulig @ Jepun

9:44 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom tambah ilmu tentang hidupan akuatik yang pelbagai. Maha Suci Allah yang menjadikan segala makhluknya dengan keunikan yang tersendiri. Kalau namanya manusia, kita dapat dapat mengenali dari rupa bentuk dan bangsa yang berbeza. Begitu juga makhluk ciptaan-Nya yang lain. Kita ambil contoh keluarga burung yang terdiri daripada ayam, itik, angsa dan beribu spesies burung yang lain. Di lautan pula, sudah tentu tidak terjangkau oleh hayalan betapa banyaknya makhluk yang mendiami 70.8% permukaan bumi yang tertutup oleh air.

Kalau disebut ikan kerapu, banyaklah bilangan ahli keluarganya dari kerapu bara sehinggalah kerapu belang! Kalau disebut udang, pelbagailah jenisnya pula daripada udang kertas sehinggalah udang bemban!

Kali ini kita cerita tentang ikan sulig @ jepun lagi. Banyak kali jugalah Amie paparkan perihal ikan sulig atau keluarga sebelah Encik Suami panggil dengan nama ikan buntut kuning.

Baru-baru ini Amie jalan-jalan ke Eco Fresh di Sri Perdana. Tiba di hadapan longgokan ikan, Encik Suami kata : Ini jenis ikan sulig.

Amie kata, bukankah ikan sulig warna kuning terutama ekornya?
Encik Suami kata, ikan sulig banyak jenis.

Kemudian Encik Suami berbual dengan penjual ikan di situ. Menurut penjual ikan itu, memang ikan tersebut sama dengan ikan sulig, dan yang membezakannya hanya bentuknya yang kurang pipih serta warnanya.

Ikan Sulig @ Jepun

Ikan Sulig @ Jepun versi ekor kuning.


Ikan sulig (gambar atas) dengan ikan sulig (gambar bawah).



Apabila diperhati betul-betul, ada yang berekor merah dan kebiru-biruan. Barangkali boleh kita namakan:
  • Ikan Sulig Ekor Kuning
  • Ikan Sulig Ekor Merah
  • Ikan Sulig Ekor Biru



Walaupun ada beza sedikit dari segi bentuk badan dan warna tetapi mata dan muncungnya tetap sama. Isinya? Isinya warna putih dan lembut. Kalau hendak dijadikan lauk, sedap digoreng saja. Kalau hendak buat serondeng ikan yang sedap, eloklah pilih ikan ini. Biasanya MIL akan tambahkan isi ikan tenggiri untuk menghasilkan serondeng ikan.


Sekian.
Perkongsian tentang ikan di laut Sabah untuk kali ini.

15 comments

  1. Kak Amie, ikan ni dah jadi ikan fav SA...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap kan SA.
      Goreng saja pun sudah cukup menyelerakan.

      Padam
  2. Ilmu baharu bagi seorang Mrs. A.
    Terima kasih di atas perkongsian ALK.
    Goreng pun sodap hehehee...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, goreng saja pun sedap. Garing di luar, isinya tetap lembut.

      Padam
  3. 1st time dgr nama ikan sulig...ada 3 color kt ekor tu ye jenis ikan ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setakat ini jumpa tiga warna di bahagian ekor.
      Tak pasti, mungkin ada lagi keluarganya yang lain.

      Padam
  4. tak pernah jumpa di semenanjung ni kak, nampak cantik bulat2 je ikannya

    BalasPadam
  5. wahh nama ikan sulig baitu mesti sedap buat serondeng 👍👍

    BalasPadam
  6. ikan2 ni uncle tak kenal sangat... tau makan je....

    BalasPadam
  7. Salut lah dengan Orang2 yang bisa membedakan jenis2 ikan ini. Saya sendiri tak paham. Palingan hanya ikan yg bentuknya memang berbeda macam hiu, pari, paus, barulah tahu 😄

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehee... kalau tinggal di Semenanjung Malaysia (Barat) mungkin saya tidak jumpa pelbagai jenis ikan seperti di Malaysia Timur.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe