Sup Anak Ketam

8:16 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Musim hujan begini, sedap betul kalau dapat hirup kuah sup panas-panas. Apa-apa jenis sup sajalah. Teringat pula Sup Anak Ketam yang belum dijadikan entri. Kita masak minggu lepas untuk dijadikan lauk makan sebaik sahaja Encik Suami dan Firdaus pulang dari sekolah agama.

Saiz ketam yang dibeli kecil-kecil sahaja, dan ada lebih kurang tujuh atau lapan ekor sekilogram. Firdaus pula memang peminat ketam! Suka sangatlah budak kecil itu meratah ketam. Kalau tak silap Amie, Sup Anak Ketam ini dimasak sehari sebelum Firdaus masuk jawi!

Sup Anak Ketam

Resipi Sup Anak Ketam
Bahan-bahan:
  • 1 kg ketam saiz kecil - bersihkan - belah 2
  • 2 sudu besar rempah sup
  • 2 biji tomato - potong ikut suka
  • 1 sudu kecil lada putih - tumbuk
  • 7 tangkai cili padi
  • 5 cawan air
  • 3 sudu besar minyak
  • garam / perasa pilihan
Bahan hiris:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 2 cm halia
  • 3 hiris lengkuas
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga layu kekuningan.
  2. Masukkan serbuk rempah sup. Gaul sebati.
  3. Tuangkan air dan biarkan hingga mendidih.
  4. Masukkan anak ketam.
  5. Setelah kulit ketam berubah warna, masukkan lada putih tumbuk, cili padi dan tomato.
  6. Biarkan seketika, dan kemudian masukkan garam / perasa pilihan.
  7. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
  8. Hidangkan panas dengan taburan daun ketumbar.

Sup Anak Ketam

8 comments

  1. sedapnya sup ketam banyak sayur gandingan

    BalasPadam
  2. Wahhh.. Firdaus masuk jawi ya. Upah sup anak ketam dulu ya sebelum masuk jawi tu 🤭

    BalasPadam
  3. Sedapnya la sup ketam...hirup supnya..rasa manis ketam dah sebati ngan bumbu sup..memang leka menghirup

    BalasPadam
  4. sesuai sangat makan waktu musim hujan ni kak

    BalasPadam
  5. Mama dulu sukaaa sangat buat sup kepiting begini kak Amie. Saya sukaaaa. Anak kepiting ataupun yg dewasa, sedap memang. Tapi terkadang susah makannya hahahha 🤣. Kalo masak di rumah, saya pasti makan. Tapi terkadang kalo pergi ke restoran seafood, saya hindari pesan kepiting, Krn susah makan tadi 😂. LBH memilih ikan , cumi , kerang atau udang.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe