Makan Nasi Arab Lauk Ikan Jepun

9:22 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Dari kelmarin sehingga ke hari ini fikiran agak bercelaru memikirkan beban tugas yang dipikul, tapi tetap juga tidak memuaskan hati pihak pentadbiran. Seorang demi seorang rakan meninggalkan kami, dan memilih untuk bersara awal. Mudah-mudahan tarikh itu akan tiba jua. Sabarlah menanti beberapa tahun lagi.

Waktu memilih menu untuk makan tengah hari pun sama celarunya dengan beban fikiran yang terus berkecamuk!

"Ya Allah, aku memohon kepada-Mu jiwa yang merasa tenang kepada-Mu, yang yakin akan bertemu dengan-Mu, yang redha dengan ketetapan-Mu, dan yang merasa cukup dengan pemberian-Mu."

Nasi Arab Lauk Ikan Jepun

Tangan mengaut nasi arab, tambahkan sebiji begedil dan seekor ikan jepun @ sulig. 


Tambak kecamuk, ambil ulam-ulaman seperti mentimun, terung goreng dan kacang botol serta sambal tomato daun kemangi. Entah kenapa ambil hirisan timun sedangkan sudah ambil acar timun!


Sedaplah pula sambal tomato daun kemangi!

Encik Suami : Nasi Briyani


Fikiran Encik Suami tidak berkecamuk seperti fikiran kita. Buktinya pilihan makanannya semua normal : Nasi Briyani, Ayam Goreng Berempah, ada Keropok Papadom dan Acar Timun. Seperti biasa, hidangan tengah hari kami di datangkan bersama semangkuk kecil sup kosong. Sedap pula rasa sup sampai kita hirup terus dari mangkuk!

Restoran Rumpun Selera penuh sesak dengan ramai pelanggan yang berbaris mengambil nasi dan lauk pilihan. Baru Amie perasan, sebahagian pelanggan yang memenuhi restoran terdiri daripada kaum lelaki yang segak tampan memakai pakaian batik. Mungkin mereka ada urusan di LD.  Dari gaya percakapan mereka, dikenal pasti bukan datang dari LD tetapi dari Indonesia. Tutur bicara mereka kedengaran sangat sopan ketika memilih lauk-pauk yang dikaut ke dalam pinggan nasi masing-masing. Antara yang Amie dengar lebih kurang beginilah terjemahannya : Lauknya kelihatan  enak sekali!

Ya, betul! Rumpun Selera menghidangkan berpuluh jenis lauk yang enak-enak belaka!

Chinese Tea

Menu berkecamuk : Nasi Arab. Lauk Ikan Jepun. Minum Chinese Tea.

____________________________

Hasbunallah Wanikmal Wakeel.

__________________________

4 comments

  1. Kesian beban tugas orang yang kerja jadi cikgu ni
    Patutlah ramai cikgu bersara awal

    BalasPadam
  2. Take your time kak.. faham cikgu byk sgt keja skrg... kena bijak manage stress ya... kesihatan sendiri pun kena jaga jugak

    BalasPadam
  3. Lauk bercampur-aduk macam fikiran Kak Amie jugak ye. Bertabah ye Kak Amie.

    BalasPadam
  4. Jangankan orang2 yg nak makan itu, saya yg melihat foto menu di tulisan ini saja dah yakin juga lauknya enaaak 🤤👍👍.

    Semoga dilancarkan semua urusan kak Amie yaa.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe