Ikan Rebus Kuah Budu & Ulaman

2:31 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apa crita hari ini?
Semoga rakan-rakan sekalian dalam keadaan sihat dan ceria sepanjang hari. Tengah hari ini makan nasi lauk apa ya? 

Amie kongsikan gambar Ikan Rebus Kuah Budu & Ulaman. Tapi ini bukan lauk makan tengah hari kami hari ini. Ini lauk kelmarin. Selain Ikan Rebus Kuah Budu & Ulaman, Amie tambahkan Sambal Tempoyak. Ada pun sambal tempoyak ini, Amie gunakan buah durian segar. Barulah puas makan! Encik Suami sangat suka. Kita takut jew kalau Encik Suami habiskan sendiri... ahaks!


Kita rebus dua ekor ikan kembung. Tambahkan sekeping asam gelugur dan sedikit garam. Setelah masak, toskan dan pisahkan isi dengan tulang ikan. Untuk kuah budu pula, kita tambahkan satu sudu kecil serbuk belacan dan satu sudu kecil pati asam jawa dan gula secukup rasa. Kemudian perahkan sebiji limau nipis. Tambahkan hirisan bawang merah dan cili padi hiris. Oleh kerana sudah disediakan sambal tempoyak, jadi kalau hendak rasa pedas lagi, bolehlah piicit-picit cili padi hiris yang diletak atas Ikan Rebus Kuah Budu tadi.

Peneman Ikan Rebus Kuah Budu sudah tentulah ulaman seperti mentimun, lobak merah dan kacang bendi celur serta isi petai goreng.

Ikan Rebus Kuah Budu


Ulaman Lobak Merah, Mentimun, Kacang Bendi & Petai Goreng
Sambal Tempoyak
Ikan Rebus Kuah Budu

4 comments

  1. sedap...bertambah-tambah nasi kalu mcm ni...ada tempoyak fresh lg...

    BalasPadam
  2. Ya Allah sedap ni tau makan tapi tak tahu buat hahaha.. sedap mkan dgn nasi panas2 :D

    BalasPadam
  3. Menarik pula petai goreng tu, biasa makan yang mentah atau celur.

    BalasPadam
  4. Saya masih penasaran dengan rasa sambal tempoyak kak Amie 😄❤️. Pengen bandingkan dengan tempoyak Palembang juga.

    Omg, kalo dah ada ulaman, dan samal, confirm saya lebih suka pakai itu makannya 😄😍

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe